×

Μήνυμα

Debug output of Perfect Link with Article Images on Facebook
og:title - Το project σου έχει πλέον σκεπή
og:type - article
og:url - https://www.supportbusiness.gr/support-entrepreneurship/startups/157-to-project-sou-exei-pleon-skeph?tmpl=component&print=1&layout=default
og:site_name - Supportbusiness.gr - Υποστήριξη στην Επιχείρηση!
og:image - /plugins/content/bt_socialshare/assets/share.png

 

createaprojectΤι κάνεις όταν έχεις μια πολύ καλή ιδέα αλλά δεν έχεις ομάδα να την υλοποιήσεις; Το theproject.gr, μια διαδικτυακή κοινότητα, καλεί τις δημιουργικές δυνάμεις της Ελλάδας να συμβάλουν στην υλοποίηση διάφορων project. Η Μαρία Μακρή μας είπε την ιστορία της για το πώς έφτιαξε μια ελληνική πλατφόρμα crowdsourcing. Ένας χάρτης δημιουργικότητας μας καλεί όλους να βοηθήσουμε

 

Τι είναι το www.theproject.gr;

Είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει ως σκοπό να βοηθήσει άτομα ή ομάδες να υλοποιήσουν μια ιδέα που έχουν. Βασική προϋπόθεση για την ιδέα που καταθέτουν είναι να χρειάζονται τη βοήθεια του κόσμου. Η λογική βασίζεται πάνω στο crowdsourcing, δηλαδή έχει κάποιος μια ιδέα αλλά χρειάζεται κόσμο για να την υλοποιήσει και μέσα από το site μπορούν να βρεθούν αυτά τα άτομα. Το crowdsourcing δεν είναι πολύ γνωστός όρος ακόμα, αν και πάρα πολλές εταιρείες το χρησιμοποιούν καθημερινά.

Πως αποφάσισες να ξεκινήσεις το theproject.gr;

Ξεκίνησε από προσωπική ανάγκη. Μαζί με μία φίλη μου θέλαμε να κάνουμε κάτι και ενώ ήμασταν αρκετά κοντά στο να το ολοκληρώσουμε τελικά δεν καταφέραμε να το φέρουμε εις πέρας. Κάποια στιγμή που υπήρχε η έξαρση με το crowdfunding (π.χ. kickstarter κα.), μου άρεσε να ασχοληθώ με κάτι παρόμοιο, ότι κάποιος με πολύ λίγα πράγματα μπορεί να βοηθήσει στο να δημιουργηθεί κάτι πολύ μεγάλο και τελικά κατέληξα στο crowdsourcing. Αυτό συνέβη πριν περίπου 1 χρόνο, όταν είχα την ιδέα και το Σεπτέμβρη του 14 ξεκίνησα.

Πώς ακριβώς λειτουργεί στο crowdsourcing;

Η ιδέα είναι ότι κάποιος μέσα από μία ανοιχτή πρόσκληση προτείνει σε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να αναλάβουν την υλοποίηση ενός project, ο καθένας πάνω στο κομμάτι που του αναλογεί και γνωρίζει, έτσι ώστε τα επιμέρους κομμάτια της ιδέας να είναι όσο το καλύτερο διαχειρίσιμα. Σήμερα υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα crowdsourcingμε χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Wikipedia. Ουσιαστικά καλείται ο κόσμος να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του και τα ταλέντα του προς όφελος ενός project.

Γιατί online crowdsourcing καιόχι offline;

Επέλεξα το online γιατί είναι πιο εύκολη η διαδικασία επικοινωνίας. Είναι ο λόγος που το crowdsourcing και το crowdfunding γνωρίζουν τόσο μεγάλη άνθηση, το make your ideasχρησιμοποιούν τόσοι οργανισμοί, αλλά μέσα από το Internet έχεις παρέμβαση σε ένα πολύ μεγάλο κοινό, με πολύ εύκολο τρόπο, οπότε η ιδέα σου μπορεί να φτάσει σε περισσότερους ανθρώπους που τους ενδιαφέρει. Είναι πιο δύσκολο να βρεις σε δέκα ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σου κάποιον που να ενδιαφέρεται για την ιδέα σου, αλλά αν είχες ένα κοινό 10.000 ατόμων είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεις τουλάχιστον 100 άτομα. Όταν μιλάμε για project είναι πιο εύκολο να εμπλέξεις κάποιον μέσα από το internet. Σκοπός όμως είναι, αφού γίνει το onlineconnection αυτή η επαφή να συνεχιστεί και offline.

Οπότε πώς μπορεί κάποιος να καταθέσει την ιδέα του;

Είναι ανοιχτή η πλατφόρμα και το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι να δημιουργήσει ένα προφίλ, να βάλει τα βασικά στοιχεία π.χ. όνομα, mail, φωτογραφία και μέσα στη φόρμα που υπάρχει στο site να βάλει την περιγραφή της ιδέας/project. Υπάρχει η δυνατότητα να ανανεώνεις την φόρμα καθώς εξελίσσεται η ιδέα σου, οπότε από εκεί μέσα κάποιος μπορεί να ενημερώνεται για το στάδιο που είναι το κάθε εγχείρημα. Μέσα στη σελίδα του κάθε project υπάρχει ένα κουμπί, κάτι αντίστοιχο του like, όπου αν το πατήσεις δηλώνεις ότι σε ενδιαφέρει το συγκεκριμένο project. Σκοπός είναι μέσα από το site να γίνεται η επικοινωνία καλύτερα, είτε με σχόλια κάτω από ένα project, είτε με δυνατότητα να επεξεργάζονται την φόρμα όσοι συμμετέχουν. Επειδή είναι σε αρχικό στάδιο, εσκεμμένα δεν τα έχουμε βάλει όλα αυτά, καθώς θέλουμε να είμαστε σίγουροι για κάθε μας βήμα.

Τι είδους project υπάρχουν στο site αύτη τη στιγμή;

Έχουν κατατεθεί λίγα, γιατί είναι πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα που λειτουργούμε online. Αρχικά ένα δικό μου project το “This is my city...Thessaloniki” και 3 ακόμα project που είναι σε στάδιο εξέλιξης. Γενικότερα θα πρέπει ο κόσμος να αντιληφθεί πλήρως και με επάρκεια την έννοια του crowdsourcing έτσι ώστε να αναλάβει ο ίδιος δράση και να πάνε οι ιδέες ένα σκαλοπάτι παραπάνω.

Τα project που κατατίθενται περνάνε από κάποια κριτική επιλογή ή μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταθέσει την ιδέα του;

Ο βασικός περιορισμός είναι ότι οποιοδήποτε project κατατίθεται πρέπει να χρειάζεται τη βοήθεια του κόσμου. Επίσης το site δε λειτουργεί για την προώθηση ολοκληρωμένων project. Ένα άλλο κριτήριο είναι να πληροί τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται για να συμπληρώσει κάποιος τη φόρμα, δηλαδή μια περιγραφή, μια φωτογραφία κ.τ.λ.

Πως διασφαλίζεται ότι η ιδέα που έχει κάποιος δε θα κλαπεί από κάποιον άλλον που έχει έτοιμη μια αντίστοιχη ομάδα;

Τα πνευματικά δικαιώματα είναι ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο. Το site δεν μπορεί να το διασφαλίσει και δεν είμαι σίγουρη ότι μπορεί να το κάνει και ο ίδιος που έχει την ιδέα. Για να καταφέρει κάποιος να κρατήσει τα δικαιώματα για μια ιδέα στο διαδίκτυο είναι μια διαδικασία πολύ δύσκολη και περίπλοκη, αλλά δε νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να το φοβόμαστε. Είναι πιθανόν ότι την ίδια ιδέα την έχουν πολλοί, το θέμα είναι ποιος θα την υλοποιήσει ή να καταφέρει να έρθει σε επικοινωνία με αυτούς που έχουν την ίδια ιδέα και να την υλοποιήσουν μαζί. Πιστεύω ότι όταν έχουμε μια ιδέα δεν πρέπει να την κρατάμε μέσα μας αλλά να τη συζητάμε και να ανταλλάσουμε απόψεις για το πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Τα άτομα που βοηθάνε στην υλοποίηση του εκάστοτε project έχουν κάποιο μερίδιο στο τέλος;

Συνήθως έχουν και οι δύο όφελος, τόσο αυτός που δίνει όσο και αυτός που κάνει την πρόσκληση. Από το πιο απλό που είναι η ηθική επιβράβευση μέχρι και να βάλει στο portfolio του μια εργασία. Συνήθως υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση. Αυτό όμως πάντα εξαρτάται από αυτόν που ξεκινάει την ιδέα. Συνήθως οι ιδέες αλλάζουν στην πορεία και όσο η ομάδα μεγαλώνει και προχωράει τόσο περισσότερο συνδιαμορφώνεται αυτή η ιδέα. Άλλωστε όταν εμπλέκονται τόσα άτομα σκοπός είναι να δημιουργηθεί κάτι που θα τους ενδιαφέρει όλους.

Μιλάς για δημιουργία ομάδας. Είναι η ομάδα ο βασικός παράγοντας που δίνει αξία σε ένα οποιοδήποτε project;

Σίγουρα ξεκινάμε από την ιδέα. Αν δεν ενδιαφέρει κανέναν δεν θα πάει μπροστά. Σκοπός είναι μέσα από τις ομάδες να χρησιμοποιήσουν αυτές τις γνώσεις που έχουν για ένα ιδιαίτερο σκοπό. Υπάρχει μια φράση που λέει ότι «ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ένα πολύ μεγάλο κοινό και ας είναι μετρίων ικανοτήτων».

whatsnextΈχετε σκεφθεί να δημιουργήσετε άλλες υπηρεσίες όπως συμβουλευτική ή βοήθεια στην προσπάθεια χρηματοδότησης;

Είναι από τα επόμενα βήματά μας αλλά προέχει αρχικά να γίνει ακόμα καλύτερη η πλατφόρμα, να είναι πιο φιλική στο χρήστη. Στη συνέχεια θα δούμε αυτά που ανέφερες στην ερώτησή σου. Είναι ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι και μένει να δούμε πως θα τις δημιουργήσουμε σωστά.

Πρακτικά είσαι και εσύ μια νέα επιχειρηματίας που ξεκίνησες ένα έργο. Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;

Καταρχάς υπάρχει το γραφειοκρατικό, για το οποίο παραπονιούνται όλοι, το οποίο ναι μεν ξεπερνιέται αλλά είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας. Όταν ξεκινάς την προσπάθειά σου μερικές φορές σκέφτεσαι αν αξίζει. Στη συνέχεια είναι το θέμα της ομάδας. Κάθε καινούρια ιδέα που ξεκινάει χρειάζεται ομάδα για να υλοποιηθε, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, οπότε πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα μόνος σου στην αρχή και πολλά από αυτά δεν τα ξέρεις.

Σίγουρα μέχρι να φτάσω εδώ έχω κάνει αρκετά λάθη. Στην αρχή φοβόμουν να πω την ιδέα μου παραέξω, με αποτέλεσμα το αρχικό διάστημα να δουλέψω εντελώς μόνη μου. Όταν άρχισα να συζητάω για την ιδέα πήρα αρκετά καλύτερο feedback από ότι περίμενα και κατάφερα να το εξελίξω καλύτερα από ότι αν το έκανα εντελώς μόνη μου. Επίσης αν τα άτομα που θα συζητήσεις την ιδέα σου ενδιαφέρονται γι’ αυτή, θα είναι πάρα πολύ καλό να τα εμπλέξεις σε αυτή. Τέλος το networking. Υπάρχουν πάρα πολλές εκδηλώσεις που γίνονται που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με το αντικείμενό σου αλλά είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις πως πηγαίνουν μπροστά τις δικές τους ιδέες άλλα άτομα.

Ποια είναι τα σχέδια για την εξέλιξη του theproject.gr;

Θα πραγματοποιήσουμε κάποια μικρά offline events, καταρχήν στη Θεσσαλονίκη. Ξεκινάμε από τη Θεσσαλονίκη γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν πυρήνα. Αυτό θα γίνει μέσα στο Καλοκαίρι αλλά δε θα ήθελα να πω πληροφορίες γιατί μένουν μερικές λεπτομέρειες να κανονίσουμε.

Αποστόλης Ζαβιτσάνος

Υπεύθυνος Δημοσιογραφικής Τεκμηρίωσης