×

Μήνυμα

Debug output of Perfect Link with Article Images on Facebook
og:title - Εσύ κυβερνάς?Αν ναι, τότε YouRule…
og:type - article
og:url - https://www.supportbusiness.gr/support-entrepreneurship/startups/223-esu-kuvernas-an-nai-tote-yourule?tmpl=component&print=1&layout=default
og:site_name - Supportbusiness.gr - Υποστήριξη στην Επιχείρηση!
og:image - /plugins/content/bt_socialshare/assets/share.png

 

Το YouRule είναι η πιο σημαντική πλατφόρμα καινοτομίας στην Ελλάδα που έχει ως βασικό πυρήνα τη δημοκρατία και την προώθηση της Κοινωνίας των Πολιτών. Μέσω αυτής της πλατφόρμας οι πολίτες μπορούν να γίνουν μέρος της δημοκρατίας τους γνωρίζοντας ότι οι φωνές τους ακούγονται, ότι οι προτάσεις τους έχουν αξία και μέσα από τις σκέψεις και τις ιδέες τους αλλάζουν την κοινωνία τους προς το καλύτερο μέρα με την ημέρα. Είναι μια πλατφόρμα που ενισχύει την κοινωνική συνοχή και τη συνεργασία μεταξύ των πολιτών. Ο Παύλος Περίδης content manager του YouRule και η Ιωάννα Φωτοπούλου Ιδρύτρια και διευθύντρια της πλατφόρμας μας παρουσιάζουν το YouRule.

Πως ξεκίνησε το YouRule και τι είναι σήμερα;

Ι.Φ.: Το YouRule ξεκίνησε ως το πρώτο ανώνυμο κοινωνικό δίκτυο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ισχυροποίηση της δημοκρατίας. Ως μια πλατφόρμα όπου όλοι οι πολίτες μπορούν δωρεάν να εγγραφούν και να γράψουν τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Βέβαια αυτό άλλαξε στην πορεία. Με συζητήσεις επί συζητήσεων καταφέραμε με την βοήθεια κάποιων υπέροχων ανθρώπων να συμπεριλάβουμε πέρα από τις αρχικές ιδέες και την πτυχή της Κοινωνίας των Πολιτών. Έτσι ξαφνικά οι πολίτες δεν είχαν μόνο έναν χώρο για να εκφραστούν, αλλά έπρεπε μαζί με το πρόβλημα να δώσουν και μια βέλτιστη λύση όπως την έχουν στο μυαλό τους. Να γίνουν δηλαδή μέρος της επίλυσης, να έρθουν για λίγο στη θέση των ανθρώπων που έχουν αυτές τις αρμοδιότητες και να καταλάβουν τις ευθύνες και τις δυνατότητές τους.

Η ομάδα του YouRule πως συγκεντρώθηκε;

1 yourule4Π.Π.: Το YouRule το ήξερα ήδη πρωτού γνωρίσω την Ιωάννα. Η πρώτη γνωριμία μαζί της έγινε σε ένα σεμινάριο mentoring τον περασμένο Μάιο, όπου έκανε μια παρουσίαση του YouRule. Κάποια στιγμή σε ανύποπτο χρόνο μια κοινή μας γνωστή μίλησε μαζί της και της πρότεινε να συνεργαστούμε. Κάπως έτσι λοιπόν πήγαμε για καφέ και από τότε έχουμε γίνει αχώριστοι σαν ομάδα. Αν και έχουμε τεράστιες διαφωνίες απόψεων, όσον αφορά τις ερμηνείες που δίνουμε για τον κόσμο, θέλω πραγματικά να είμαι εδώ γιατί επιδιώκω να προσφέρω και να κάνω πράξεις για να μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτό που βλέπουμε γύρω μας. Είναι ιδιαίτερο το αίσθημα που νιώθω, υπάρχει μια ασφάλεια και ένα περιβάλλον που πραγματικά αισθάνομαι μέρος του. Μετά από μένα ήρθε στην ομάδα ο Μιχάλης Τσουκάτος, ο οποίος είναι φίλος μου και έμαθε το YouRule από εμένα.

Ι.Φ.: Να πούμε ότι στην ομάδα ακόμα βρίσκεται ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης o web developer, η Αναστασία Λιάκη η οποία είναι graphicdesigner και επίσης τα άτομα που είναι μακριά μας, η Ιωάννα Μεντιτανίδου η Νομική μας σύμβουλος και ο Γιώργος Στεφανίδης που μας βοηθάει στο κομμάτι του security όσον αφορά τα δεδομένα των πολιτών. Να πω και αξίζει να αναφερθώ, ότι όλα τα παιδιά όταν έμαθαν για την δουλειά μας θέλησαν να διαθέσουν εντελώς εθελοντικά τον χρόνο τους. Όλη η ομάδα ήρθε εδώ από στόμα σε στόμα για τους λόγους που ανέφερε ο Παύλος. Νιώθουμε ότι κάτι αλλάζουμε στην Ελλάδα με τις δικές μας δυνάμεις χωρίς να περιμένουν κανέναν άλλον να το κάνει για εμάς.

Πως καταφέρνετε να είστε οικονομικά αυτάρκεις;

Ι.Φ.: Συνειδητοποιήσαμε έγκαιρα ότι πρέπει αντί να στοχεύουμε μόνο σε ένα σημείο πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να προσαρμοζόμαστε σε πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Όταν ξεκινήσαμε το YouRule είχαμε ως αποκλειστικό μας στόχο μόνο τους πολίτες, άλλωστε σε αυτούς απευθύνεται κυρίως η πλατφόρμα μας και αυτούς θέλουμε να φέρουμε κοντά μας. Συνειδητοποιώντας όμως ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή τελικά να πάρουμε δωρεές από κάπου καταλάβαμε ότι πρώτον αυτό δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και δεύτερον και κυριότερο θέλαμε το YouRule να είναι απόλυτα διαφανές γιατί ασχολείται με τους Έλληνες πολίτες που μιλάνε για προβλήματα πάσης φύσεως και δεν μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να προδώσουμε την εμπιστοσύνη τους.

Έτσι, βάλαμε στο «παιχνίδι» και τους δήμους, στους οποίους παρέχουμε υποστήριξη, δεδομένα και πληροφορίες, συμβουλευτική, στατιστικέχουν ανάγκη, καγνωρίζουνςςές αναλύσεις που έχουν ανάγκη, κα. Ουσιαστικά κάνουμε crowdsourcing και δίνουμε τη φωνή των δημοτών στους δήμους, πάντα ανώνυμα, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα οι δικές τους υπηρεσίες έχοντας πάντα τον πολίτη στο επίκεντρο.

Οπότε έχουμε μια ομάδα που επικοινωνεί με πολίτες, έχει σχέση με δήμους και περιφέρειες, συνολικότερα με θεσμικούς φορείς και φέρνει σε επαφή αυτούς τους δύο κόσμους. Κάνετε απλά αυτό ή καλείτε τον κόσμο να πάρει την κατάσταση στα χέρια του;

Ι.Φ.: Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το αίσθημα της Κοινωνίας των Πολιτών. Θέλουμε οι άνθρωποι να αισθάνονται περήφανοι που ανήκουν σε οποιονδήποτε δήμο, όταν ο 1 yourule1δήμος όντως φροντίζει τους πολίτες του.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κίνημα των αγανακτισμένων το οποίο δεν κατάφερε να πετύχει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Δεν κατάφερε τίποτα θεσμικά,όμως κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό. Έδωσε φωνή σε πάρα πολλά άλλα κινήματα ανά την Ελλάδα. Αυτή είναι η μεγάλη νίκη των αγανακτισμένων, ότι δηλαδή όταν είμαστε όλοι μαζί μπορούμε να ακουστούμε. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε και εμείς να κάνουμε, να φέρουμε όλους τους πολίτες κοντά για να ακουστούν.

Π.Π.: Από τη στιγμή που το πολιτικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα είναι πίσω από τις ανάγκες μας, θέλουμε μέσω της πλατφόρμας μας οι πολίτες να ακούγονται και να συμμετέχουν στις διαδικασίες της κοινωνίας.

Σήμερα παρατηρούμε ένα μεγάλο πρόβλημα επικοινωνίας ανάμεσα στους δημότες και στις υπηρεσίες του εκάστοτε δήμου. Πόσο εύκολο είναι να έρθουν σε επικοινωνία δύο διαφορετικοί κόσμοι;

Ι.Φ.: Στις τοπικές κοινωνίες είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι που συνυπάρχουν. Δεν μιλάμε για πανελλαδικά προβλήματα αλλά για προβλήματα που λύνονται τοπικά από άνθρωπο προς άνθρωπο. Εκεί στοχεύουμε και για αυτό μέχρι στιγμής τα έχουμε πάει πολύ καλά. Υπάρχουν δήμαρχοι που πραγματικά και ειλικρινά ενδιαφέρονται για τις περιοχές τους. Και με τέτοιους δήμους και δημάρχους συνεργαζόμαστε μόνο. Τους ειλικρινείς και τους αληθινούς. Στην επικοινωνία που είχαμε με αυτούς, μας έλεγαν χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν χρόνο να μαθαίνουν όλα τα προβλήματα. Λόγω καλλικρατικών δήμων τα τηλέφωνα των υπηρεσιών χτυπάνε συνέχεια και δυστυχώς δεν έχουν αρκετό προσωπικό. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν εκλεγεί γιατί όντως θέλουν να βοηθήσουν και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά τοπικής και κεντρικής πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα σήμερα. Σαφώς ισχύει και παγκόσμια αλλά στην Ελλάδα περισσότερο.

Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι θα καταφέρετε να κινητοποιήσετε τον κόσμο την στιγμή που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η αποχή έφτασε το 40%;

Ι.Φ.: Αυτός ο κόσμος που επέλεξε την αποχή δεν συμφωνεί με το πολιτικό σύστημα. Έχουμε ένα σύστημα που δεν είναι δημοκρατικό. Εάν αύριο γίνονταν εκλογές και το 98% των πολιτών επέλεγε αποχή θα σχηματιζόταν κυβέρνηση από το 2% που θα ψήφιζε. Ο περισσότερος κόσμος αυτό δεν το γνωρίζει. Στην Ελλάδα η αποχή δεν είναι μέσο για να δηλώσει κάποιος αντίδραση, γιατί το ίδιο Σύνταγμα μας δεν την αναγνωρίζει. Είναι τελείως αντιδημοκρατικό. Οπότε εμείς στο YouRule βλέποντας αυτό το κενό θέλουμε ο κόσμος να ασχοληθεί με την πολιτική μέσω της Κοινωνίας των Πολιτών, δηλαδή δράσεις, εθελοντισμό, συμμετοχή, κινήματα, ομάδες. Μας ενδιαφέρει όλος ο κόσμος και όχι μόνο ο κόσμος που βρίσκεται στα κόμματα. Αυτό είναι το στοιχείο εκείνο που μας κάνει διαφορετικούς και απαραίτητους στις σημερινές συνθήκες.

Καλείται τον κόσμο να μπει σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενώ εσείς θέλετε να τον ωθήσετε έξω στην κοινωνία και να αλληλεπιδράσει. Μήπως είναι λίγο αντιφατικό;

Π.Π.: Νομίζω είναι σημαντικό να αναφέρουμε ένα παράδειγμα. Φέτος τον Χειμώνα στο δήμο Αχαρνών υπήρχαν αρκετοί άστεγοι, οπότε μέσω του YouRule πρότεινε κάποιος χρήστης να δοθούν κάποια ρούχα. Η πλατφόρμα του YouRule δίνει τη δυνατότητα σχολιασμού και εκεί κάποιος άλλος πρότεινε να δοθούν τρόφιμα ενώ κάποιος άλλος μπόρεσε και παρείχε τσάι. Χαρακτηριστικό είναι ένας Έλληνας που ζει τώρα στο Άμστερνταμ και αγόρασε εκατό καινούργιαsleepingbag και τα έστειλε.

Ι.Φ.: Όλοι αυτοί οι άνθρωποι όταν δεν φοβούνται ότι θα χλευαστούν για κάποια σκέψη τους ή όταν δουν ότι υπάρχουν και άλλα άτομα που σκέφτονται το ίδιο τότε θα εκφραστούν και θα δράσουν πιο εύκολα. Στο διαδίκτυο μπορεί ευκολότερα, γρηγορότερα, αμεσότερα και χωρίς κόστος να δημιουργηθούν ομάδες. Ανάλογο παράδειγμα είναι και η Αραβική Άνοιξη, όπου ο κόσμος βγήκε στο δρόμο αφού πρώτα βρέθηκε online. Όλα είναι πλέον online, αν κερδίσουμε το παιχνίδι εκεί θα κάνουμε και τις ζωές μας καλύτερες.

Από τη στιγμή που ο κόσμος ενημερώνετε, αλληλεπιδρά, αξιολογεί και συμμετέχει online για ποιο λόγο χρειάζεται να αλλάξει το Σύνταγμα;

Ι.Φ.: Το νόημα της Κοινωνίας των Πολιτών είναι να κάνει ένα κλικ παραπάνω από αυτά που ήδη κάνει το κράτος, όχι να καλύπτει την ανεπάρκεια του κράτους. Για αυτό πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα. Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να υπάρχει για να βοηθάει του ανθρώπους.

Π.Π.: Θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία του κόσμου σε εθνικό επίπεδο και όχι απλά να γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές.

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι η Κοινωνία των Πολιτών θα προστατευθεί από σημάδια ιδιοτέλειας ή εκμετάλλευσης, σημάδια που υπάρχουν στο σημερινό πολιτικό και κοινωνικό μας σύστημα;

Ι.Φ.: Πάντα θα υπάρχει διαφθορά. Υπάρχει ακόμη και μέσα στις ίδιες τις οικογένειες. Για να μην παρεξηγηθώ δεν λέω ότι όλοι είναι διεφθαρμένοι στην πολιτική, είναι όμως ένα μεγάλο ποσοστό αυτών. Αντίστοιχα λοιπόν δεν θα είναι όλοι υπέροχοι και αδιάφθοροι στην Κοινωνία των Πολιτών. Κάποιο ποσοστό απάνθρωπων ανθρώπων θα υπάρχει σίγουρα και εκεί. Το ζήτημα είναι ότι ο κόσμος που αποφασίζει να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα έχει κάποιες άλλες αξίες και ιδανικά. Οπότε για αυτό το λόγο η διαφθορά θα είναι μικρότερη. Δεν θα συμμετέχει εδώ για να βγάλει λεφτά αλλά για να δώσει ένα κομμάτι του εαυτού του σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Για αυτό πάντα θα έχει και μεγαλύτερα και καλύτερα αποτελέσματα η δράση της Κοινωνίας των Πολιτών.

Αντιτίθεστε έντονα στο σημερινό πολιτικό σύστημα. Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι έχουμε φθάσει στο σημερινό σημείο στη χώρα που ξεκίνησε η ιδέα της Δημοκρατίας;

1 yourule5Ι.Φ.: Είναι μια ερώτηση για την οποία μπορούμε να μιλάμε μέρες. Όλα αυτά λύνονται με άμεση δημιουργία νέου Συντάγματος και δημοκρατικού πολιτεύματος. Η χώρα που ίδρυσε τη Δημοκρατία έχει μια χείριστη μορφή Ολιγαρχίας. Μιλώντας με νούμερα μόνο έχουμε: 300 άτομα στη βουλή, από τους οποίους τους 50 δεν τους ψηφίζουμε αλλά πάνε στο πρώτο κόμμα σαν μπόνους έδρες χωρίς να ερωτώμαστε οι πολίτες, τους 12 δεν τους ψηφίζουμε γιατί είναι οι βουλευτές της επικρατείας, αν το 98% έκανε αποχή και πάλι θα είχαμε κυβέρνηση. Ακόμα και τα πρόσωπα που είναι υποψήφιοι είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα, δεν μπορεί δηλαδή ο καθένας που θέλει να προσφέρει να είναι υποψήφιος παρά μόνο πρέπει να είναι κοντά στον αρχηγό και να πάρει το χρίσμα. Πως λοιπόν αυτό είναι Δημοκρατία;

Συνεργάζεστε με άλλες οργανώσεις;

Ι.Φ.: Καλύπτουμε μια πολύ μεγάλη γκάμα δράσεων π.χ. στη δράση που αναφέραμε πιο πάνω στο δήμο Αχαρνών συνεργαστήκαμε με την Emfasis, συνεργαζόμαστε τώρα σε μια δράση με το ImpactHub το οποίο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που φέρνει κοινωνικούς επιχειρηματίες. Συνεργαζόμαστε, για ένα φόρουμ που θα μιλήσει για τη δημοκρατία και τη δημοκρατία μέσω της τεχνολογίας, με το NewDiplomacy της Σερβίας. Μπορούμε να συνεργαστούμε με του πάντες και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις.

Πως αποσκοπείτε να εξελιχθεί το YouRule;

Ι.Φ.: Το YouRule δεν έχει καμία σχέση με το πως ξεκίνησε και το πως είναι τώρα. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός γιατί όταν ασχολείσαι με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τους πολίτες τότε πολλές ιδέες μπορούν να ενσωματωθούν στη δική σου, να εμπλουτίσεις αυτό που κάνεις και στη συνέχεια να αντικατασταθεί με κάτι ακόμα μεγαλύτερο ή από κάτι μικρότερο που μπορεί να είναι και πιο χρήσιμο. Το YouRule σίγουρα δεν θα μείνει έτσι όπως είναι σήμερα, αλλά η αποστολή και το όραμα θα παραμείνουν πάντα τα ίδια. Θα προσπαθούμε πάντα να λύνουμε τουλάχιστον ένα 50% των προβλημάτων της ελληνικής επικράτειας μέσα από την πλατφόρμα και να δημιουργούμε κάθε μέρα στη συνείδηση του κόσμου την έννοια της Κοινωνίας των Πολιτών.

Π.Π.: Να πούμε ότι μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες θα έχουμε καινούργιο logo, καινούργια εταιρική ταυτότητα και καινούργιο design. Επίσης θα ανακοινώσουμε και τους δήμους με τους οποίους ξεκινάμε να συνεργαζόμαστε. Παράλληλα με όλα αυτά ξεκινάμε και το application για τα κινητά. Φυσικά όλα αυτά αλληλοσυνδέονται και αλληλοϋποστηρίζονται.

Κλείνοντας το μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες;

Π.Π.: Ότι έχουν την δύναμη να κάνουν αλλαγές στην καθημερινότητας.

Ι.Φ.: YouRule.

 

 

Απόστολος Ζαβιτσάνος
Υπεύθυνος Δημοσιογραφικής Τεκμηρίωσης