×

Μήνυμα

Debug output of Perfect Link with Article Images on Facebook
og:title - Ο Μεγάλος Εχθρός των Start-ups
og:type - article
og:url - https://www.supportbusiness.gr/support-entrepreneurship/startups/347-support-o-megalos-exthros-twn-startups?tmpl=component&print=1&layout=default
og:site_name - Supportbusiness.gr - Υποστήριξη στην Επιχείρηση!
og:image - /plugins/content/bt_socialshare/assets/share.png

sup fear startups

Κάθε εβδομάδα, βλέπω τουλάχιστον δύο με τρεις ομάδες ή μεμονωμένα άτομα που θέλουν να «ξεκινήσουν» μια start-up. Οι περισσότεροι είναι νέοι, με ιδέες, οράματα και όρεξη για δουλειά. Πολλές ιδέες είναι αξιόλογες, άλλες λιγότερο και άλλες δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ, πως πολλοί από αυτούς που με επισκέπτονται διστάζουν να προχωρήσουν και να κάνουν το βήμα: να μετατρέψουν δηλαδή την ιδέα που έχουν σε προϊόν ή υπηρεσία και να δημιουργήσουν μια επιχείρηση. Διακρίνω ένα διάχυτο φόβο που προφανώς προέρχεται από το ιδιαίτερα ρευστό και αρνητικό για την επιχειρηματικότητα οικονομικό κλίμα.

Συζητώντας χθες, με μια μικρή ομάδα φοιτητών (τρεις τον αριθμό) διαπίστωσα ότι παρ’ όλο που η ιδέα τους είναι λαμπρή, η συζήτηση ερχόταν συνεχώς γύρω από θέματα που αφορούν στην επιβίωση ενός εταιρικού σχήματος, το οικονομικό κλίμα, αν θα μπορέσουν να ζήσουν ιδρύοντας μια επιχείρηση κ.λπ. Αντί δηλαδή να συζητάμε για τις προοπτικές της ιδέας τους, για τους τρόπους χρηματοδότησης του project και για τις επιλογές που πρέπει να κάνουν, η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από τους φόβους και τις ανησυχίες τους.

Αν υπάρχει ένας παράγοντας που εμποδίζει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να δημιουργήσουν, να επιτύχουν επιχειρηματικά αυτός είναι ο φόβος. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου δημιουργείται μια νέα καινοτόμος επιχείρηση (μια start-up δηλαδή), ο φόβος μπορεί να οδηγήσει είτε στην πλήρη αποτυχία του εγχειρήματος είτε στη ματαίωσή του. Είναι λοιπόν σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας, με διάφορους τρόπους, τρεις εκ των οποίων αναλύονται παρακάτω.

Πάντως, θα πρέπει να κατανοήσουμε, ότι ο φόβος είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα. Ακόμα και οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες έχουν νιώσει φόβο κάποια στιγμή. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο η ύπαρξη του φόβου, αλλά να μην αφήσουμε τα συναισθήματά μας να μας εμποδίσουν να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.

Πώς όμως θα το καταφέρουμε αυτό; Πως θα καταφέρουμε να ελαττώσουμε το φόβο που νιώθουμε ξεκινώντας μια start-up; Καταρχήν, θα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα πολύ αναλυτικό πλάνο. Φοβόμαστε όταν δεν έχουμε καθαρή εικόνα για το εγχείρημά μας. Όσο πιο λεπτομερές είναι το πλάνο μας, τόσο πιο σίγουροι για τα επόμενα βήματα θα είμαστε. Επίσης, ένα αναλυτικό πλάνο περιλαμβάνει πάντα στόχους. Θέτοντας και κατακτώντας στόχους, μειώνουμε το άγχος, το φόβο και νιώθουμε ευχαρίστηση. Αντί λοιπόν να μας παραλύει ο φόβος, είναι προτιμότερο να αφιερώσουμε χρόνο και να σχεδιάσουμε το πλάνο μας.

Παράλληλα προσπαθήστε να «φορτίσετε» θετικά το μυαλό σας. Να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας. Όλοι οι άνθρωποι, έχουμε τρόπους που μας βοηθάνε να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας, να αυξήσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να νιώσουμε καλύτερα. Για παράδειγμα, διακόψτε μια συζήτηση που σας δημιουργεί άγχος, διαβάστε ένα άρθρο ή ένα βιβλίο που είναι αισιόδοξο κ.λπ.

Τέλος, δημιουργήστε με τους συνεργάτες σας σχέσεις εμπιστοσύνης. Δημιουργήστε μια ομάδα που ο ένας βρίσκεται δίπλα στον άλλον. Τις περισσότερες φορές, ο ένας βοηθάει τον άλλον να προσπεράσει τους φόβους του. Πολλές φορές, ακόμα και τα πιο απαισιόδοξα μέλη μιας ομάδας αλλάζουν διάθεση, επειδή αισθάνονται ασφαλή μέσα στην ομάδα.

Η απόφαση να μην αφήσει κάποιος το φόβο που νιώθει να τον κρατήσει στάσιμο, είναι ίσως η σημαντικότερη απόφαση στη διαδικασία δημιουργίας μιας νεοφυούς επιχείρησης. Μόνο έτσι απελευθερώνονται δυνάμεις δημιουργικότητας και έτσι δημιουργούνται συνθήκες επιτυχίας.


Παναγιώτης Οικονόμου

Managing Partner της εταιρείας συμβούλων STEP