sup microsoft

Το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft στηρίζει νέους ανθρώπους με όρεξη και διάθεση για δημιουργία, να δράσουν και να καινοτομήσουν στο χώρο της τεχνολογίας, από το 2008.
Περισσότερα θα μας πει, στην συνέντευξη που ακολουθεί ο κος Φώτης Δραγανίδης, Διευθυντής Τεχνολογίας της Microsoft Hellas και Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft.


Κε Δραγανίδη, ποια είναι η ανάγκη που ήρθατε να καλύψετε με το Κέντρο Καινοτομίας;

To Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα το 2008. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τα νέα ταλέντα της χώρας να καινοτομήσουν στο χώρο της τεχνολογίας, να δημιουργήσουν τα δικά τους startups και να αναπτυχθούν εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι ανάγκες που υπάρχουν σε μια νέα ομάδα η οποία ξεκινάει τη δική της startup επιχείρηση είναι πολλές, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός επιχειρηματικού μοντέλου, η εύρεση κατάλληλων τεχνολογιών, αποτελεσματικών develοpers, και κατάλληλων επαφών στην αγορά, καθώς και το πού να απευθυνθεί για χρήσιμες συμβουλές και mentorship. Αυτές τις ανάγκες προσπαθούμε να καλύψουμε, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκεται το κάθε startup.

Επιπλέον, μέσω των δράσεων μας, στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, και ιδιαίτερα του προγραμματισμού,σε κοινά όπως αυτά των φοιτητών, των μαθητών και του ευρύτερου πληθυσμού.

Πως η Microsoft βοηθά τα νέα Startups;

Μέχρι σήμερα έχουμε υποστηρίξει περισσότερα από 400 startups στην Ελλάδα μέσω διάφορων δράσεων και πρωτοβουλιών: Παρέχουμε δωρεάν υποδομή cloud ως 100.000 ευρώ σε κάθε τεχνολογικό startup καθώς και δωρεάν χρήση των εργαλείων ανάπτυξης εφαρμογών, καθώς και δωρεάν τεχνολογικό και επιχειρηματικό mentorship σε επιλεγμένα startups. Επίσης, φιλοξενούμε 5 startups ανά έτος στις εγκαταστάσεις μας ενώ φέρνουμε σε επαφή startups με επιχειρήσεις που είναι πελάτες μας, προκειμένου να τους στηρίξουμε στα πρώτα τους βήματα. Επιπλέον, διοργανώνουμε τεχνολογικές εκπαιδεύσεις και hackathons  βασισμένα στις τελευταίες τεχνολογίες όπως cloud, Internet of Things, Machine Learning, Big Data και Bots. Η εγγραφή των startups στο πρόγραμμα υποστήριξης μας είναι δωρεάν και γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.Bizspark.com .

Φυσικά, η ανάπτυξη της κοινότητας των startuppers στην Ελλάδα, χρειάζεται ομαδική προσπάθεια από πολλούς φορείς. Γι’ αυτό είμαστε πάντα δίπλα σε ενδιαφέρουσες δράσεις επιχειρηματικότητας, καθώς και σε incubators και accelerators του ευρύτερου οικοσυστήματος,  οι περισσότεροι εκ των οποίων κάνουν εξαιρετική δουλειά και έχουν βοηθήσει πολλά startups και νέα ταλέντα.

Είδαμε ότι απευθύνεστε σε ένα μεγάλο εύρος κοινού, Μαθητές, Φοιτητές, Επαγγελματίες Πληροφορικής κ.α. Ποιός είναι ο στόχος σας απέναντι σε αυτά τα διαφορετικά είδη κοινού; Πώς μπορείτε να βοηθήσετε και να  εξυπηρετήσετε τις ανάγκες αυτών των κατηγοριών;

Θέλουμε να πείσουμε τους μαθητές και τους φοιτητές ότι η απόκτηση ενός καλού τεχνολογικού υπόβαθρου και η ενασχόληση με τον προγραμματισμό είναι μια εξαιρετική επένδυση για μέλλον τους. Είτε θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους startup, είτε σκοπεύουν να ασχοληθούν με την έρευνα, ή να ξεκινήσουν μια καριέρα σε εταιρίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, οι τεχνολογικές και προγραμματιστικές δεξιότητες είναι απαραίτητο εφόδιο. Κάθε χρόνο, περίπου 80.000 φοιτητές προμηθεύονται δωρεάν τις τελευταίες τεχνολογίες της Microsoft για την ανάπτυξη εφαρμογών, μέσω του προγράμματος Dreamspark και της στρατηγικής συνεργασίας που έχουμε με το ΕΔΕΤ, ενώ παρέχουμε δωρεάν ενημέρωση και εκπαίδευση σε 3.000 φοιτητές ανά έτος, μέσω του προγράμματος Microsoft Student Partners.

Οι επαγγελματίες της πληροφορικής αντιμετωπίζουν μία διαφορετική πρόκληση: Ο χρόνος ημίσειας ζωής της γνώσης στην τεχνολογία είναι τα δύο έτη. Εάν δεν ασχοληθείς δηλαδή ως επαγγελματίας με τις τελευταίες εξελίξεις, σε δύο έτη θα γνωρίζεις σχεδόν τα μισά από όσα θα χρειαζόσουν. Για να βοηθήσουμε τη συνεχή και αδιάκοπη ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών πληροφορικής, διοργανώνουμε σεμινάρια, hackathons και webinars τα οποία έχουν ήδη παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες developers και IT administrators τα τελευταία χρόνια.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Οι βασικοί μας στόχοι παραμένουν οι ίδιοι: Η υποστήριξη των startups, και η περαιτέρω ανάπτυξη των e-skills σε μαθητές, φοιτητές και άλλα κοινά. Ως ενδιαφέρουσα πρόκληση για αυτό το έτος, θεωρούμε την ανάπτυξη της fintech κοινότητας στην Ελλάδα– δηλαδή των τεχνολογικών εφαρμογών με έμφαση σε financial applications– ως τεχνολογικός πάροχος των δύο νέων fintech accelerators, του Viva nest (http://www.vivanest.com) και του BeF innovative (http://befinnovative.com/ ). Ο χώρος του fintech παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον παγκοσμίως και τα ελληνικά startups μπορούν να βρουν πολλά πεδία εφαρμογής και ανάπτυξης νέων καινοτόμων λύσεων.

Μίνα Βασιλοπούλου,

Υπεύθυνη Δημοσιογραφικού Περιεχομένου, Skywalker.gr