Έπειτα από άλλο ένα επιτυχημένο σεμινάριο σχετικά με τις διαδικασίες ίδρυσης επιχείρησης και από την μεγάλη ημερίδα εξωστρέφειας που πραγματοποιήσαμε, το ΚΣΕ συνεχίζει την πορεία του υποστηρίζοντας όλο και περισσότερες αθηναϊκές επιχειρήσεις και επιχειρηματικές ιδέες και διεξάγοντας συνεχώς μελέτες και έρευνες για την επιχειρηματική πραγματικότητα.
Στην συνέχεια θα βρείτε περισσότερες σχετικές πληροφορίες και συμπεράσματα μελετών, ενώ μπορείτε να επισκέπτεστε και την ιστοσελίδα μας (www.athensbsc.gr) για ολοκληρωμένη πληροφόρηση και ενημέρωση.

1.kentro stirixis epixeirimatikotitas dimou athinaion«Ανάπτυξη εξαγωγών - πρακτικά βήματα για τις αθηναϊκές επιχειρήσεις»

Την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ημερίδα Εξωστρέφειας που πραγματοποιήθηκε, το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας παρουσίασε τον Οδηγό Εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και τις υπηρεσίες που παρέχει προκειμένου οι επιχειρήσεις να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Συγκεκριμένα, πολλοί εκπρόσωποι από επιχειρήσεις της Αθήνας παρευρέθηκαν στο INNOVATHENS για να μάθουν τις εξαγωγικές επιδόσεις των Αθηναϊκών επιχειρήσεων, ποια είναι τα σωστά βήματα που οδηγούν σε μια επιτυχημένη εξαγωγική δραστηριότητα και τι χρειάζεται μια επιχείρηση για να γίνει περισσότερο εξωστρεφής.  
Μπορείτε να βρείτε εδώ τον «Οδηγό Εξαγωγικής Δραστηριότητας», πρόσθετο υλικό από την ημερίδα, καθώς και να μάθετε πως μπορεί το ΚΣΕ να σας βοηθήσει να αναπτύξετε την εξωστρέφεια της επιχείρησής σας.

Μελέτες

Μελέτη Εξωστρέφειας: Άνοδος των ελληνικών εξαγωγών

Την τελευταία πενταετία και σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, ο όγκος των εισπράξεων της ελληνικής οικονομίας από τις διεθνείς αγορές σημειώνει συνεχή αύξηση, έχοντας στηριχθεί τόσο στην άνοδο των εξαγωγών, όσο και στην άνοδο της τουριστικής κίνησης.
Σημαντικό παράγοντα στην άνοδο των ελληνικών εξαγωγών αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, η συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης η οποία ενίσχυσε τον εξαγωγικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων σε νέες αγορές και κλάδους που εμφανίζουν αξιόλογη δυναμική.
Αντίστοιχα ενισχυμένος αποτυπώνεται -σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας πεδίου- ο εξαγωγικός προσανατολισμός των αθηναϊκών επιχειρήσεων, με τη σχετική πλειοψηφία (44%) των εξωστρεφών επιχειρήσεων να εκτιμά αύξηση της αξίας των εξαγωγών τους κατά την τελευταία πενταετία. Παρόλα αυτά, οι εξαγωγικές επιδόσεις των εν λόγω επιχειρήσεων εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται σχετικά περιορισμένες, με την πλειοψηφία αυτών (60%) να δηλώνει ότι το μερίδιο των εξαγωγών τους στο συνολικό κύκλο εργασιών του 2014 δεν ξεπέρασε το 15%.
Δείτε αναλυτικότερα αποτελέσματα της μελέτης εδώ.

Μελέτη μικροοικονομικών δεδομένων επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕστο Δήμο Αθηναίων

Η αρνητική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία έτη αντανακλάται έντονα στην συρρίκνωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ και στην σημαντική επιδείνωση της κερδοφορίας τους, κατά την περίοδο 2010-2013. Ωστόσο, το 2013 οι συνθήκες κερδοφορίας βελτιώνονται, με τις ζημιές να διαμορφώνονται συνολικά στα πιο ήπια επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.
Για τα λεπτομερή συμπεράσματα της μελέτης πατήστε εδώ.

Δίκτυο Επιχειρηματικότητας

Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων δημιουργήθηκε με σκοπό να στηρίξει την επιχειρηματικότητα της πόλης και αποτελείται από ένα σύνολο έργων και δράσεων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Πλέον, μπορείτε να βρείτε όλη την απαραίτητη πληροφορία τόσο για τις δομές και τα προγράμματα του Δήμου, όσο και για τις επικείμενες εκδηλώσεις που πραγματοποιούν, συγκεντρωμένη στην νέα και εύχρηστη ιστοσελίδα του Δικτύου (www.diktio.co), καθώς και στη σελίδα του στο Facebook.