support hgetikes

Ποιες είναι οι ηγετικές δεξιότητες; Τι κάνει κάποιον ηγέτη; Αν βάλεις τις λέξεις «ηγετικές δεξιότητες» σε μια μηχανή αναζήτησης, θα βρεις πολλά αποτελέσματα, άλλα συγκλίνοντα και άλλα αποκλίνοντα το ένα από το άλλο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι τρόποι που αυτές αναπτύσσονται παραμένουν σχεδόν σε όλα σταθεροί.

Μάθε τον εαυτό σου

Ο καθένας χαρακτηρίζεται από δεξιότητες και χαρακτηριστικά, που μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για να τα αναπτύξει περισσότερο. Γι’ αυτό το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η επισήμανση αυτών. Η αυτογνωσία οδηγεί στη συνειδητοποίηση των δυνατών και αδύναμων σημείων του ατόμου και του δίνει τη δυνατότητα ως ηγέτη να στηρίζεται στα δυνατά και να αμβλύνει τα αδύναμα, ώστε να προχωρά μπροστά. Για να αποκτηθεί αυτή η δυνατότητα όμως, χρειάζεται πολύπλευρη ενασχόληση με πολλά πράγματα και διαφορετικές καταστάσεις, ώστε να έρθουν τα χαρακτηριστικά αυτά στην επιφάνεια.

Αφουγκράσου το περιβάλλον σου

Βάσει των νόμων της φύσης επιβιώνει εκείνος που έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του. Ένας ηγέτης χρειάζεται επομένως να είναι σε θέση να ελίσσεται στον χώρο του. Για να το κάνει αυτό όμως, χρειάζεται να «ακούσει» το περιβάλλον του, να αντιληφθεί τις ανάγκες αυτού και τους κινδύνους που κρύβει. Συγχρόνως πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει δράση για τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω του και γι’ αυτό χρειάζεται πρώτα να ενημερώνεται για αυτά. Συνεπώς διάβασε, δες, άκου και κυρίως μάθε σε βάθος τι γίνεται γύρω σου.

Μάθε να μεταδίδεις τις ιδέες σου σε διαφορετικούς δέκτες

Ένας ηγέτης πρέπει να μπορεί να συναναστρέφεται με διαφορετικά άτομα και να επικοινωνεί αποδοτικά με όλους. Όπως λέγεται λαϊκά, θα πρέπει να μιλάει τη γλώσσα του σαλονιού και του λιμανιού, δηλαδή να είναι σε θέση να μεταδώσει τις ιδέες του και το όραμά του σε όλους. Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθήσεις σεμινάρια αποτελεσματικής επικοινωνίας, να διαβάζεις, ώστε να οξύνεις την κριτική σου σκέψη και να αντιλαμβάνεσαι τις συνθήκες γύρω σου.

Μην μένεις στο πρόβλημα, ψάξε τη λύση

Κανένας δεν πέτυχε το όραμά του με την πρώτη, όλοι αντιμετώπισαν προβλήματα. Εκείνοι όμως που συνέχισαν και ξεπέρασαν αυτά τα μικρά αναχώματα προς τον προορισμό τους έγιναν όντως ηγέτες. Η ανθεκτικότητα στις δυσκολίες και η θετική σκέψη είναι εκείνες οι δεξιότητες που μπορούν να ξεχωρίσουν κάποιον και να τον κάνουν να πετύχει. Για να τις αναπτύξεις, δοκίμασε κάθε φορά που έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα να ανακαλύπτεις τη θετική επίδραση αυτού και να καταλαβαίνεις τι έμαθες από αυτό, ώστε να μην ξανασυμβεί ή για να το αντιμετωπίσεις ευκολότερα την επόμενη φορά. Πέρασε στην πράξη, αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις, και όσο εσύ αφήνεσαι στη θεωρία, ποτέ δεν θα καταφέρεις να προσανατολιστείς προς τη λύση. Κάνε κάτι σαν πρακτική άσκηση, δούλεψε σε αυτό που σου αρέσει, πάρε μέρος σε projects, δοκίμασε τον εαυτό σου.

Συνεπώς οι ηγετικές δεξιότητες του καθενός είναι κρυμμένες μέσα του και περιμένουν να αναδυθούν στην επιφάνεια έπειτα από συστηματική καλλιέργεια. Όλοι θέλουν να αναπτύξουν τις ηγετικές τους δεξιότητες και πραγματικά μπορούν, απλώς, για να τα καταφέρουν, θα πρέπει να δρουν με απλές πράξεις κάθε μέρα. Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ηγετικές ικανότητες, ακριβώς επειδή έγκεινται σε πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας, για να αναπτυχθούν, θέλουν πείσμα, υπομονή και μεράκι για την υλοποίηση του οράματός σου.


 Ασπασία Γκότση, Συντάκτρια Citycampus.gr