Η νέα εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης, βασισμένη στο μοντέλο των μικροπιστώσεων, ή μικροεπεπενδύσεων, βοηθά τους ανθρώπους που θέλουν ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση με τη μορφή της αυτοαπασχόλησης, να βγουν από τη μειονεκτική τους θέση προσφέροντάς τους τα βασικά οικονομικά διαθέσιμα-μικροπιστώσεις.

1.montelo anallaktikis xrhmatodothshsΟ εμπνευστής της μικροπίστωσης είναι ο Μοχαμάντ Γιουνούς, Οικονομολόγος από το Μπαγκλαντές, οποίος μετά τις σπουδές του στις ΗΠΑ, αφοσιώθηκε στην αντιμετώπιση της φτώχειας στην πατρίδα του, δημιουργώντας μια τράπεζα μικροπιστώσεων, την Grameen Bank.

H τράπεζα είναι γνωστή και ως «ηθική τράπεζα» ή αλλιώς « Τράπεζα των Φτωχών» και ο Μοχαμάντ Γιουνούς τιμήθηκε για την προσφορά του με Νομπέλ Ειρήνης το 2006. Η συνολική φιλοσοφία του Γιουνούς για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας διαφοροποιείται από τη συνήθη μέθοδο που ακολουθούν συχνά διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ. Η δική του πρωτοποριακή ιδέα ήταν η προώθηση της επιχειρηματικότητας σε περιοχές απόλυτης εξαθλίωσης και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό οι ωφελούμενοι ήταν γυναίκες. Ο ίδιος πίστευε ότι ο γυναικείος πληθυσμός του Μπαγκλαντές, είχε μεγαλύτερη «ηθική» στην αποπληρωμή των δανείων και αποδείχθηκε ότι είχε πραγματικά δίκιο, μιας και τα ποσοστά αποπληρωμής των μικροδανείων άγγιζαν το 99%.

Το μοντέλο των μικροπιστώσεων κατάφερε να ξεπεράσει τα στενά όρια του Μπαγκλαντές, επιτυγχάνοντας να εξαπλωθεί σε περισσότερο από 50 χώρες παγκοσμίως. Στην Ευρώπη λειτουργούν πολλές «πράσινες», ή «συνεταιριστικές» τράπεζες με πρώτη την Banca Etica με έδρα την Ιταλία, που χορηγούν μικροπιστώσεις, χωρίς όμως, όπως δηλώνουν, «να κάνουν φιλανθρωπία».

Το 2010 μάλιστα ιδρύεται στην Ευρώπη η «Ευρωπαϊκή Ηθική Τράπεζα» η οποία χορηγεί μικροπιστώσεις με χαμηλά επιτόκια. Η αποπληρωμή των δανείων γίνεται με μικρές τακτές δόσεις και μεγάλη περίοδο αποπληρωμής. Υποχρέωση στην οποία μπορούν να αντεπεξέλθουν άνθρωποι που αποκλείονται από τις πιστώσεις των περισσότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στην χώρα μας, «εμπόδιο» στη θεμελίωση της ελληνικής ηθικής τράπεζας είναι τόσο η νομοθεσία, αλλά και η ελληνική νοοτροπία. Στην Ιταλία οι πρώτοι που υπέγραψαν για τη Banca Etica ήταν μεγάλες ΜΚΟ, με πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη. Αντίστοιχες ΜΚΟ δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

Μοναδικό φωτεινό μονοπάτι όπου εφαρμόζεται το μοντέλο των μικροπιστώσεων είναι μέσα από εφαρμοσμένα προγράμματα και τη δράση της ActionAid Ελλάς.

Η ActionAid Ελλάς, ιδρυτικός εταίρος της AFI-Action Finance Initiative, (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία), που εφαρμόζει με επιτυχία το πρόγραμμα στην Ελλάδα και παρέχει χρηματοδότηση έως 10.000,00€ με τη μορφή μικροπιστώσεων σε ανθρώπους που έχουν μια επιχειρηματική ιδέα και δεν έχουν πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια. Παράλληλα, βοηθάει και σταθεροποιεί τις νεοσύστατες ή και υφιστάμενες  επιχειρήσεις, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και υποστήριξη.

Η AFI, www.afi.org.gr οργανώνει κάθε εβδομάδα ενημερωτικά opendays στα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.

Γεωργία Κωνσταντίνου
Διευθύντρια Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας Skywalker.gr