rejoin kokkinos

Το 1ο RoadShow Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα διοργανώνεται από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών ( ΕΣΥΝΕ). Θα διαρκέσει από το Νοέμβριο του 2016 έως και το Μάρτιο του 2017 και οι σταθμοί του θα είναι συνολικά 21 πόλεις. Βασικός στόχος είναι η ενδυνάμωση και η ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, μέσα από την ενημέρωση και την εκπαίδευση γύρω από βασικούς άξονες, όπως αυτόν της χρηματοδότησης και της καινοτομίας.

Συναντήσαμε τον κύριο Μιχάλη Κόκκινο, Αντιπρόεδρο Β’ του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ), στα γραφεία του οργανισμού στο κέντρο της Αθήνας. Ο κύριος Κόκκινος, μας μίλησε διεξοδικά, στη συνέντευξη που ακολουθεί, για το όλο εγχείρημα, τις δράσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο του, τις σημαντικές συνεργασίες που προέκυψαν, τους στόχους αλλά και την ανταπόκριση από τις τοπικές κοινωνίες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν έκδηλη η αίσθηση της σημαντικότητας αυτής της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα της κρίσης.


Αγαπητέ κύριε Κόκκινε, πληροφορηθήκαμε ότι από το Νοέμβριο του 2016 έως το Μάρτιο του 2017, θα λάβει χώρα , το 1ο Roadshow Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας. Για τι ακριβώς πρόκειται; Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια σχετικά;

Το StartingUp Roadshow – 1o RoadShow Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας είναι μία μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ), η οποία  υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει ως στόχο να ενημερωθούν οι Έλληνες Επιχειρηματίες για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονται μέσα από το νέο Αναπτυξιακό Πακέτο “Γιούνκερ”, καθώς και για τις ευκαιρίες που προσφέρει η εφαρμογή της καινοτομίας στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Το StartingUp Roadshow θα διαρκέσει, όπως πολύ σωστά είπατε, πέντε (5) μήνες, από τον προσεχή Νοέμβριο 2016 ως τον Μάρτιο 2017 και συνολικά θα επισκεφτεί 21 πόλεις.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα;

Η ιδέα προήλθε περισσότερο ως ανάγκη, καθώς η διαρκής Κρίση έχει διαμορφώσει ένα νέο τοπίο τα τελευταία χρόνια για τους νεότερους, που βλέπουν τις ευκαιρίες τους να περιορίζονται χρόνο με τον χρόνο. Όσοι δεν αναζητούν μία ευκαιρία σε άλλες χώρες της Ευρώπης και μένουν πίσω, ψάχνουν τρόπους να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, είτε ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες (αυτοαπασχολούμενοι), είτε ως επιχειρηματίες. Στον Ελληνικό Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ) γινόμαστε τον τελευταίο καιρό μάρτυρες εξαιρετικών επιχειρηματικών ιδεών που εκκολάπτονται και “βγαίνουν” σταδιακά στην αγορά και μπορούν να λειτουργήσουν ως θετικά πρότυπα και για άλλους νέους επιχειρηματίες που αναζητούν τη δική τους ευκαιρία. Πιστεύουμε ότι η Καινοτομία είναι η σωστή απάντηση για όσους επιθυμούν να επιχειρήσουν σε ένα τόσο άνυδρο και δυσμενές περιβάλλον όπως το ελληνικό.

Ποιος είναι ο στόχος;

Ο στόχος είναι πολύ σαφής και είναι η νέα γενιά Ελλήνων επιχειρηματιών να βαδίσει εξαρχής με σωστά βήματα, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία ανεξαρτήτως κλάδου που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν. Οι ευκαιρίες που προσφέρει η εφαρμογή της καινοτομίας στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικές.

Ποιες είναι οι πόλεις σταθμοί;

Έχουν προγραμματισθεί αυτή τη στιγμή 21 events σε όλη την χώρα για το StartingUp Roadshow – 1ο Roadshow Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, ξεκινώντας από την Αθήνα στις 16 Νοεμβρίου σε μία αρκετά μεγάλη εκδήλωση που γίνεται στο πλαίσιο της 9ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας (GEW 2016), όπου θα συμμετέχουν τα σημαντικότερα ελληνικά incubators από κοινού με πετυχημένα startups που φιλοξενούν στις δομές τους. Πιο συγκεκριμένα όμως εκτός της Αθήνας, το StartingUp Roadshow – 1ο Roadshow Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας θα επισκεφτεί τις: Λαμία, Λάρισα, Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Πάτρα, Μεσολόγγι, Ιωάννινα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ρόδος, Κοζάνη, Καλαμάτα, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Βέροια και Πολύγυρος. Δεν αποκλείουμε βέβαια κατά τη διάρκεια του Roadshow να προστεθούν και νέοι προορισμοί λόγω της μεγάλης αποδοχής της ιδέας από τις τοπικές κοινωνίες.

Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η δράση;

Με εξαίρεση το event της Αθήνας, όλα τα υπόλοιπα θα έχουν κοινή δομή. Σε κάθε σταθμό του StartingUp Roadshow - 1ο Roadshow Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας θα φιλοξενηθεί ένα κεντρικό event, το οποίο εκτός από ενημέρωση που θα γίνεται από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δράσεις ενίσχυσης της Μικρής και Μεσαίας Επιχειρηματικότητας, που προβλέπονται στο Αναπτυξιακό Πακέτο “Γιούνκερ”, θα αποτελείται από δύο θεματικές. Η πρώτη θα εστιάζει στο πώς η Καινοτομία μπορεί να ενισχύσει την Εξωστρέφεια και την Ανάπτυξη της Τοπικής Επιχειρηματικότητας, όπου θα δοθεί βήμα σε αρκετά ενδιαφέροντα και πετυχημένα πρότυπα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, τόσο από την ελληνική περιφέρεια, όσο και από την Αθήνα. Ενώ, η δεύτερη θεματική θα εστιάζει στο μέλλον της τοπικής επιχειρηματικότητας, μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο μεταξύ εκπροσώπων τοπικών φορέων, όπως Επιμελητήρια, Ενώσεις Ξενοδόχων, Τοπική Αυτοδιοίκηση,  Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Ποιοι είναι οι αρωγοί – υποστηρικτές στην προσπάθεια αυτή;

Από την πρώτη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “αγκάλιασε” την ιδέα του  StartingUp Roadshow - 1ο Roadshow Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας και στήριξε ενεργά την υλοποίηση της πρωτοβουλίας μας.

Στο εξωτερικό έχουμε δει παρόμοιες δράσεις;

Απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η ιδέα του  StartingUp Roadshow - 1ο Roadshow Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας είναι μοναδική και δεν έχει διοργανωθεί ποτέ ξανά στην Ευρώπη μία σε τέτοιο βαθμό στοχευμένη δράση για την νεανική επιχειρηματικότητα.

Η επαρχία σε τι βαθμό είναι ενημερωμένη όσον αφορά στις δυνατότητες για επιχειρηματική δράση;

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει έλλειμμα φρέσκων ιδεών στους νέους της ελληνικής περιφέρειας, άλλωστε ένας από τους στόχους του  StartingUp Roadshow  είναι να παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό επιχειρηματικά πρότυπα που δίνουν έμφαση στην καινοτομία από την περιφέρεια. Εκεί που ενδεχομένως να υπάρχει κάποιο έλλειμμα είναι περισσότερο στην ενημέρωση για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία – όπως αυτά που περιλαμβάνονται στο Αναπτυξιακό Πακέτο Γιούνκερ - ή την μεθοδολογία του πώς η Καινοτομία μπορεί να βρει εφαρμογή σε όλους τους κλάδους.

Τι ανταπόκριση είχατε από τις επαρχιακές πόλεις όταν ανακοινώσατε την δράση;

Η ανταπόκριση είναι εξαιρετική. Άλλωστε το βασικό συστατικό για την επιτυχία του StartingUp Roadshow - 1ο Roadshow Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας είναι η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Σε κάθε σταθμό επιλέγεται ένας Local Host, οποίος είναι υπεύθυνος για την φιλοξενία του event. Ως Local Host κατά προτεραιότητα επιλέχθηκαν τα κατά τόπους επιμελητήρια. Ενώ, εμπλέκονται  τα τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ/ΤΕΙ), τα σημεία Europe Direct, οι Δημοτικές Αναπτυξιακές Εταιρείες και εν γένει οι Δημοτικές Αρχές, καθώς και επιλεγμένοι κλαδικοί φορείς, όπως οι κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων. Συνολικά έχει υπολογισθεί ότι στο StartingUp Roadshow θα δοθεί βήμα σε πάνω από 250 ομιλητές και τις δράσεις του θα παρακολουθήσουν 5.000-6.000 θεατές.  Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι τα events θα είναι ανοικτά στο κοινό, ενώ για τις ανάγκες του StartingUp Roadshow - 1ο Roadshow Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας έχει δημιουργηθεί το website startingup.eu μέσω του οποίου ο καθένας θα μπορεί να ενημερώνεται για την πορεία της δράσης, αλλά και για τα αποτελέσματά της.

Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Στον Ελληνικό Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ) έχουμε αναπτύξει ένα 4ετές πλάνο δράσεων, μέρος του οποίου είναι και το  StartingUp Roadshow - 1ο Roadshow Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας. Σκοπός μας είναι να γίνει θεσμός και να διοργανώνεται κάθε χρόνο με διαφορετική θεματική, ως μία διαρκή προσπάθεια διασύνδεσης της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση και τους κατά τόπους φορείς. Επιπλέον, έχουμε προγραμματίσει την δημιουργία ακόμη ενός νέου θεσμού, των Βραβείων Νέων Επιχειρηματιών, ως μία προσπάθεια ανάδειξης υγειών και θετικών προτύπων νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Και τέλος, η διοργάνωση ενός μεγάλου διεθνούς φεστιβάλ Καινοτομίας, για το οποίο θα μάθετε περισσότερα το προσεχές διάστημα. Σε αυτό το σημείο, αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να προσκαλέσω τους αναγνώστες σας να επισκεφτούν το site μας esyne.gr ή να καλέσουν στο 211 4098984, για να γνωρίσουν περισσότερο αναλυτικά τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου μας.


Μίνα Βασιλοπούλου,

Υπεύθυνη Δημοσιογραφικού Περιεχομένου Skywalker.gr