Η ΕΕ θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τις επιχειρήσεις αναμορφώνοντας τους κανόνες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και την τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας.
Ένας από τους κύριους σκοπούς των μεταρρυθμίσεων είναι η συγκέντρωση των πόρων στην διερεύνηση υποθέσεων κρατικών ενισχύσεων, που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να βλάψουν τους ανταγωνιστές.
Οι επιχειρήσεις θα μπορούν στο μέλλον να λαμβάνουν διάφορα είδη ενισχύσεων για ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων και με υψηλότερα ποσά, χωρίς τα σχέδιά τους να υπόκεινται σε προηγούμενο έλεγχο από τις αρχές της ΕΕ.
Βάσει των νέων, πιο φιλελεύθερων κανόνων, εκτιμάται ότι οι χώρες θα κοινοποιούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 10% - 25% των κρατικών ενισχύσεων, αντί του 40% που κοινοποιούν σήμερα. Η μείωση αυτή θα οφείλεται σε περιορισμό των κριτηρίων που υπαγορεύουν μια επίσημη κοινοποίηση.
Τα τρία τέταρτα περίπου των σημερινών κρατικών ενισχύσεων και τα δύο τρίτα των επιδοτήσεων θα εξαιρούνται πλέον από την υποχρέωση κοινοποίησης στην Επιτροπή, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο διοικητικός φόρτος των επιχειρήσεων, των εθνικών δημόσιων υπαλλήλων και της ίδιας της ΕΕ.
Σε αντάλλαγμα, οι χώρες θα υποχρεούνται να δημοσιεύουν στο διαδίκτυο λεπτομερή στοιχεία για κάθε χρηματοδοτική στήριξη μεγαλύτερη των 500.000 ευρώ, που παρέχεται σε εταιρείες από δημόσιους φορείς. Αυτό θα δώσει σε άλλες χώρες, επιχειρήσεις και το ευρύ κοινό τη δυνατότητα να ελέγχουν τις κρατικές ενισχύσεις που παρέχουν τα κράτη μέλη σε όλη την ΕΕ.
Καλό για την οικονομία
Οι νέοι κανόνες θα δώσουν στις χώρες την ευελιξία να επενδύουν π.χ. σε συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας, ευρυζωνικές υποδομές ή διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, εφόσον η ενίσχυση προορίζεται κυρίως για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ή την τόνωση του ανταγωνισμού.
Υπάρχει η ελπίδα ότι οι αλλαγές θα συμβάλουν στην αύξηση της διάθεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ε&Α και στην καινοτομία κατά 50% μέχρι το 2020. Η ΕΕ επενδύει σήμερα περίπου το 2% της οικονομίας της σε αυτόν τον τομέα. Αν αυξήσει το ποσοστό αυτό σε 3%, η ΕΕ θα βρεθεί στην ίδια θέση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Θα βοηθήσει έτσι τις επιχειρήσεις να φέρουν νέα προϊόντα στην αγορά και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Οι αλλαγές, οι οποίες θα ισχύουν από την 1 Ιουλίου, είναι μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων που σκοπό έχουν να επιταχύνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε υποθέσεις ανταγωνισμού. Την τελευταία διετία θεσπίστηκαν ήδη ειδικοί κανόνες για ένα ευρύ φάσμα τομέων — όπως η περιφερειακή ανάπτυξη, τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου και οι αερολιμένες.
Δελτίο Τύπου — Ευκολότερη δημόσια στήριξη για Ε&Α, καινοτομία
Πηγή: http://ec.europa.eu/news/business/140526_el.htm