dwrean-seminaria-epixeirhmatikothtasΚαινοτόμες ιδέες, πρωτοποριακά επιχειρηματικά σχέδια, νεοφυείς επιχειρήσεις. Τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται προς τα επιχειρηματικά success stories μέσα στην περίοδο της κρίσης, αναδεικνύοντας τα αισιόδοξα παραδείγματα που όλοι έχουμε ανάγκη. Εννοιες όπως start ups, θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας, angel investors έχουν μπει στο λεξιλόγιό μας. Ομως τι βρίσκεται πίσω από όλα αυτά; Φυσικά ο άνθρωπος. Εκείνος που έχει το μικρόβιο της επιχειρηματικότητας, που θέλει να ξεχωρίσει, ακόμη κι εκείνος που αναζητεί μια διέξοδο. Σε αυτόν τον «νέο» επιχειρηματία, κάθε ηλικίας, απευθύνεται η πρωτοποριακή πρωτοβουλία VentureGarden, που πραγματοποιείται από κοινού από το ALBA Graduate Business School at the American College of Greece στην Αθήνα και το Anatolia School of Business του Κολεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative - http://hellenicinitiative.com/web/).

«Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στον άνθρωπο και στις ανάγκες του και όχι στην ιδέα, για αυτό και δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιος μια επιχειρηματική ιδέα για να δηλώσει συμμετοχή. Εξάλλου σύνθημά μας, από τον πρώτο εαρινό κύκλο, είναι "Βοηθώντας τους ανθρώπους να καλλιεργήσουν ιδέες", αυτό μας διαφοροποιεί από άλλα προγράμματα προώθησης επιχειρηματικότητας» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Αλέξης Κομσέλης, διευθυντής του Τμήματος Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης του ALBA. Καθώς ο πρώτος κύκλος του προγράμματος μπήκε με επιτυχία στη δεύτερη φάση υλοποίησης, ο δεύτερος κύκλος βρίσκεται προ των πυλών, με τους ενδιαφερομένους να μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014. Οι αιτήσεις συμμετοχής του πρώτου κύκλου ανήλθαν σε περίπου 300 συνολικά και επελέγησαν τελικά 59 συμμετέχοντες, 31 στην Αθήνα και 28 στη Θεσσαλονίκη.

Δωρεάν ταχύρρυθμα μαθήματα επιχειρηματικότητας
Το VentureGarden (http://www.venturegarden.gr/), το οποίο παρέχεται δωρεάν στους συμμετέχοντες, υλοποιείται σε δύο στάδια. Το πρώτο, διάρκειας πέντε εβδομάδων, αφορά ένα εντατικό πρόγραμμα παρακολούθησης, που στόχο έχει να συμβάλει στη δόμηση ενός βιώσιμου επιχειρηματικού τρόπου σκέψης, που θα υποστηρίξει τη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη. Ακολουθεί ένα στάδιο συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, διάρκειας δώδεκα μηνών, που βασίζεται στο εξατομικευμένο πλαίσιο επιχειρηματικών στόχων του κάθε συμμετέχοντος.

«Βασική φιλοσοφία των μαθημάτων είναι ότι ένας επιχειρηματίας δεν είναι - και δεν μπορεί να είναι - παντογνώστης, πρέπει όμως να γνωρίζει ποιες είναι οι πηγές από όπου μπορεί να αντλήσει γνώσεις, πληροφορίες, συνεργασίες» επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Κονταρίνης, διευθυντής Επιχειρηματικότητας στο Anatolia School of Business. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δέκα μαθήματα, μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τα πιο σημαντικά θέματα που καθορίζουν ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό ξεκίνημα, όπως: Εισαγωγή στην Επιχειρηματική Δράση, Προϊόντα & Υπηρεσίες, Δημιουργία Αξίας & Εξυπηρέτηση Πελατών, Σχέσεις Αγοράς & Επικοινωνία, Παραγωγή Εσόδων, Διαδικασίες & Κύριοι Πόροι, Βασική Ομάδα & Συνεργάτες, Κοστολόγηση, Χρηματοδότηση μιας νέας επιχείρησης και Προσωπικό Project.

Τα μαθήματα, τα οποία για τον δεύτερο κύκλο θα ξεκινήσουν στις 29 Σεπτεμβρίου 2014, πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες. Την πρώτη ώρα γίνεται διδασκαλία από έναν εισηγητή, ενώ τη δεύτερη ώρα έμπειροι επιχειρηματίες ή στελέχη περιγράφουν μια σημαντική εμπειρία από την επαγγελματική τους ζωή, σχετική με το θέμα της ημέρας. Τέλος, ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση, είτε σε ομάδες με τους εισηγητές και τους επαγγελματίες για τα θέματα που απασχολούν τους συμμετέχοντες. Μέσα από αυτή τη φάση και τις διαλέξεις επιλογής που ακολουθούν, οι συμμετέχοντες υποστηρίζονται ώστε να καταλήξουν σε ένα πρόχειρο επιχειρηματικό σχέδιο και ένα πλάνο δράσης για την επόμενη περίοδο.

Στη διάρκεια αυτής, με ποικίλα εργαλεία παρακολούθησης οι φορείς του προγράμματος αλλά και έμπειροι μέντορες παρακολουθούν την πορεία κάθε ομάδας, ώστε να εντοπίσουν εγκαίρως ελλείψεις και προβλήματα, σε μια σταθερή και μεθοδευμένη σειρά συναντήσεων. «Ο στόχος της συμβουλευτικής καθοδήγησης ποικίλλει ανάλογα με την ωριμότητα κάθε ιδέας, είτε είναι η σύσταση μιας καλά δομημένης ιδρυτικής ομάδας, ο εντοπισμός των πρώτων ευκαιριών πώλησης, μέχρι τις πρώτες πωλήσεις και γιατί όχι τις πρώτες προσλήψεις» σχολιάζει ο κ. Κονταρίνης.

Υποστήριξη και δικτύωση για το επόμενο βήμα
«Στον πρώτο κύκλο του VentureGarden έκαναν αίτηση συμμετοχής άνθρωποι που ήθελαν υποστήριξη για να κάνουν το επόμενο βήμα, άνεργοι που βλέπουν την επιχειρηματικότητα ως μόνη διέξοδο, άλλοι που είχαν ανταγωνιστικές και καινοτόμες ιδέες, αλλά και άλλοι με πιο απλές προτάσεις. Συμμετείχε για παράδειγμα μια κυρία που διαθέτει ένα ακίνητο σε επαρχιακή πόλη και θέλει να το μετατρέψει σε ξενώνα για καλλιτέχνες» λέει ο κ. Κομσέλης, περιγράφοντας το προφίλ των αιτούντων στην Αθήνα. Η επιλογή του καλύτερου δυνατού μείγματος συμμετεχόντων αποτελεί και το στοίχημα για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος, αφού κατά τη δοκιμαστική πρώτη περίοδο έγιναν ήδη βελτιώσεις, αξιοποιώντας τις παρατηρήσεις και τα αιτήματα των 59 επίδοξων επιχειρηματιών.

Βασικά κριτήρια για την τελική επιλογή των συμμετεχόντων αποτελούν η δεξιότητα επικοινωνίας με την ομάδα, να μοιράζονται δηλαδή τους στόχους και τις ιδέες τους, ακόμη το γνωστικό επίπεδο και η εμπειρία ανάλογα με την ηλικία του κάθε αιτούντος και φυσικά η αφοσίωση, κριτήρια που διερευνώνται μέσα από τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων. «Ενα από τα σημαντικότερα οφέλη που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες, από το στάδιο της αξιολόγησης ακόμη, είναι η δικτύωση μεταξύ τους. Αυτή οδηγεί σε ποικίλες διεργασίες, που εντυπωσίασαν κι εμάς τους ίδιους. Ανταλλάσσουν απόψεις, ζητούν ο ένας τη γνώμη του άλλου, μοιράζονται κοινές ανησυχίες και ανοίγουν πόρτες συνεργασίας για το μέλλον» τονίζει από την πλευρά του ο κ. Κονταρίνης.

Φορείς υλοποίησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Η επιλογή των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, του ALBA στην Αθήνα και του Κολεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για δύο μη κερδοσκοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία αναπτύσσουν μέσα στην περίοδο της κρίσης πλούσια δράση στον τομέα στήριξης της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Αναπόσπαστο κομμάτι του ALBA Graduate Business School at the American College of Greece αποτελεί το AHEAD, ένας κόμβος επιχειρηματικότητας που στόχο έχει να παρέχει υπηρεσίες αξίας στους σπουδαστές και στους αποφοίτους του. Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται η έρευνα, η εκπαίδευση των επιχειρηματιών του μέλλοντος, η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και η υποστήριξη όλου του οικοσυστήματος.

Από την πλευρά του, το Anatolia School of Business of the American College of Thessaloniki ξεκινά επίσημα αυτή την περίοδο το δικό του Entrepreneurship Hub, το οποίο θα αξιοποιεί το ευρύτατο δίκτυο μεντόρων, επιχειρηματιών και φορέων από την Ελλάδα και την Αμερική που διαθέτει και ενισχύει το Κολέγιο Ανατόλια. Δίκτυο που βρίσκεται ήδη στη διάθεση των συμμετεχόντων στο VentureGarden.