start-upsΤη πρόθεση, επιθυμία και δέσμευση του να στηρίξει την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δίνοντας ουσιαστική ώθηση στα ελληνικά startups «να εκκολαφθούν», εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης σε γνωστό τηλεοπτικό μέσο τις πρώτες πρωινές ώρες. Όπως ανέφερε, στα αμέσως επόμενα μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα βρίσκεται η προσπάθεια για απεγκλωβισμό των ατομικών επιχειρήσεων από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και απεξάρτηση από φορολογικά εμπόδια που δυσκολεύουν ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους και την ελληνική οικονομία ν’ ανθίσει από τα «σπάργανά» της.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης δεσμεύτηκε, μιλώντας στον κ. Ν. Χατζηνικολάου και στο τηλεοπτικό σταθμό Star channel να συνδράμει τους νέους επιχειρηματίες, που προσπαθούν να δημιουργήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις μέσα από τη κυοφορία καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και τους φορολογικούς συντελεστές. Όπως ανέφερε, «είναι απαράδεκτο να υφίστανται τέτοια γραφειοκρατικά κωλύματα που μόνο δυστοκία δημιουργούν και αποτελούν τροχοπέδη στη προσπάθεια των νεοσύστατων επιχειρήσεων ν’ αναπτυχθούν» είτε διεκδικώντας το δικαίωμά τους να αναπτυχθούν εντός των ελληνικών ορίων είτε μέσω της εξωτερίκευσης και χρηματοδότησης τους εκτός των ελληνικών συνόρων.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ήδη έντονη μεγάλη κινητικότητα στην Ελλάδα γύρω από τα start ups, γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον των ενδιαφερόμενων μερών τόσο εντός αλλά και εκτός συνόρων. Άλλωστε, το δημοσίευμα της γνωστής αμερικάνικης εφημερἰδας, της Wall Street Journal, για τις δυνατότητες των ελληνικών start up καταδεικνύει, πασιφανώς, το παραπάνω. «Παρά τα μεγάλα εμπόδια, η Ελλάδα τείνει να καταστεί ένα από τα πιο απίθανα και φωτεινά σημεία στην εκκολαπτόμενη τεχνολογική σκηνή της Ευρώπης, μέσω του στοιχήματος ίδρυσης start ups». Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι από τις μόλις 16 start ups στην Ελλάδα το 2010, τρία χρόνια αργότερα ο αριθμός αυτός είχε φτάσει στις 144.

Αξίζει να σημειωθεί η προ ημερών επίσκεψη του αποκαλούμενου «γκουρού» των νεοφυών επιχειρήσεων στην Αθήνα, του Ορέν Σιμανιάν, για τη πραγματοποίηση εργαστηρίων σε κέντρα καινοτομίας, εκκολαπτήρια (incubators), επιταχυντές (accelerators), στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η συνάντηση του με εκπροσώπους του ελληνικού ταμείου ανάπτυξης και Έλληνες επιχειρηματίες. Όπως επίσης, και η πρόθεση του νεότερου μέλους στην οικογένεια του Startupbootcamp, του μεγαλύτερου δικτύου προγραμμάτων επιχειρηματικής επιτάχυνσης στην Ευρώπη, του SBC Smart Materials, για εταιρείες στο χώρο των προηγμένων υλικών που «έβαλε την Αθήνα στο χάρτη» ως το πρώτο hub διεθνώς που θα επισκεφτεί για να συναντηθεί με startups στον τομέα των υλικών, προκειμένου να συνομιλήσουν με επιχειρηματίες, επενδυτές, άλλες startups και επενδυτές.

Το μόνο που μένει είναι πλέον να αποδειχθεί κατά πόσο η σημερινή δήλωση-δέσμευση του υπουργού οικονομίας για τη πραγματική ώθηση των ελληνικών start ups θα πάρει σάρκα και οστά από τη κυβέρνηση, βάζοντας τον «ανθό» των ελληνικών επιχειρηματικών πρωτοπόρων ιδεών –ίσως μέσω της θέσπισης σε κοινοτικό επίπεδο μιας νέας εταιρικής μορφής για τις τεχνολογικές εταιρείες, που θα τις καθιστά περισσότερο ευέλικτες – στη διαδικασία συνεισφοράς και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σ. Κανιούρας

 

Πηγή: http://bitdaily.gr/10528/top-news/ta-start-ups-sto-charti-tis-kivernisis?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=bitdaily_391&utm_content=TopSide