Του Δημήτρη Μαλλά

Ενα από τα λιγότερα αναπτυγμένα οικοσυστήματα νεοφυών επιχειρήσεων (startups) στην Ευρώπη είναι αυτό της Ελλάδας, το οποίο, όμως, εμφανίζει δυναμική υψηλής δυνητικής ανάπτυξης, με την αξία του να αποτιμάται κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε μελέτη της, που δημοσιοποιήθηκε χθες, η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας με θέμα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κλάδο της πληροφορικής, όπου γίνεται εκτενή αναφορά στα startups.Startup

Σύμφωνα με τη μελέτη, με βάση τα στοιχεία για την αξία των οικοσυστημάτων startups στην Ε.Ε. (όπως προσεγγίζεται αθροιστικά από την αποτίμηση που προσδίδουν οι επενδυτές στις επιμέρους επιχειρήσεις), το σύστημα της Ελλάδας εμφανίζεται ως ένα από τα λιγότερο αναπτυγμένα -καλύπτοντας το 0,3% του ΑΕΠ της Αθήνας, έναντι περίπου 3%-4% για τα μεσαίου μεγέθους οικοσυστήματα και άνω του 20% για τα μεγάλου μεγέθους (Λονδίνο και Βερολίνο).

Όσον αφορά τους λόγους που η Αθήνα υστερεί σε τέτοιο βαθμό, η μελέτη της Εθνικής αναφέρει ότι τα θεσμικά ελλείμματα, σε συνδυασμό με τη χαμηλή διαθεσιμότητα ιδιωτικών χρηματοδοτικών κεφαλαίων και την ασθενή διασύνδεση του επιχειρηματικού τομέα με ακαδημαϊκούς φορείς, κρατούν χαμηλά τον αριθμό όσο και τη μέση αποτίμηση των ελληνικών startups.

Από την άλλη πλευρά, η μελέτη σημειώνει ότι το ελληνικό οικοσύστημα των τεχνολογικών startups είναι ακόμη στο ξεκίνημά του (με συνολική αξία αποτίμησης κοντά στα 300 εκατ. ευρώ), ωστόσο ήδη εμφανίζει δυναμική υψηλής δυνητικής ανάπτυξης. Βάσει της έρευνας της ΕΤΕ, οι ελληνικές startups εμφανίζουν υψηλότερη ανάπτυξη από τον λοιπό κλάδο, καθώς πέτυχαν υψηλότερο ρυθμό αύξησης πωλήσεων στο διάστημα 2008 - 2015 (18% κατά μέσο όρο ετησίως έναντι 5% για τις λοιπές μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληροφορικής).

Πάντως, η έρευνα δείχνει γενικότερα ότι οι επιχειρήσεις υπηρεσιών πληροφορικής εμφανίζοντας ανθεκτικές στην κρίση με αιχμή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες αύξησαν τις πωλήσεις του κατά 6% ετησίως την περίοδο 2009-2014 έναντι πτώσης 0,2% για τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Η μελέτη δείχνει ακόμη ότι οι ελληνικές μικρομεσαίες εταιρείες πληροφορικής που είναι μέλη cluster έχουν μέση ετήσια αύξηση πωλήσεων 17% στο διάστημα 2008-2015 έναντι 5% για τις υπόλοιπες μικρομεσαίες του κλάδου. Όμως, στο cluster της Αθήνας βρίσκεται μόλις το 3% των επιχειρήσεων πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στην πόλη, όταν το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό ανέρχεται στο 30%.

 

 

link: www.imerisia.gr