supp care

Κάθε 3 δευτερόλεπτα πραγματοποιείται διάγνωση ενός νέου περιστατικού άνοιας. Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλες ανεξάρτητες στατιστικές αρχές, αν η άνοια ήταν χώρα, αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός της θα ήταν ίσος με τον πληθυσμό της Ισπανίας. Τα περιστατικά άνοιας ανά τον κόσμο πολλαπλασιάζονται χρόνο με τον χρόνο, όσο το προσδόκιμο ζωής μεγαλώνει, ενώ το κόστος της φροντίδας της υπερβαίνει το 1 τρισ. δολάρια ετησίως.

Η Carealia (carealia.gr) είναι μία spin-off εταιρία του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ–ΙΠΤΗΛ, certh.gr και iti.gr) και συγκεκριμένα του εργαστηρίου Multimedia Knowledge & Social Media Analytics Laboratory (mklab.iti.gr).

Αποστολή μας είναι η ανάπτυξη συστημάτων έξυπνης παρακολούθησης που βοηθούν στην απομακρυσμένη, προσιτή και πιο αποδοτική φροντίδα ηλικιωμένων με χρόνιες ασθένειες, όπως η άνοια, στο σπίτι, στην κλινική ή στη μονάδα φροντίδας. Ευφυείς αλγόριθμοι συνδυάζουν και ερμηνεύουν δεδομένα ύπνου, κίνησης, δραστηριότητας κ.ά. από διασυνδεδεμένες συσκευές που φοριούνται ή βρίσκονται στον χώρο, μετατρέποντάς τα σε συμπεριφορές, συμπτώματα και ολιστικές μετρικές της καθημερινής ζωής σε σχέση με την ασθένεια. Έτσι, θεράποντες ιατροί και νοσοκόμοι βρίσκονται σε θέση να σχεδιάσουν έγκυρα, έγκαιρα και πιο αποδοτικά παρεμβάσεις, αυξάνοντας παράλληλα την ποιότητα της φροντίδας.

Η ομάδα μας είναι διεπιστημονική. Αποτελείται από ειδικούς στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και συγκεκριμένα από τους: δρα Ιωάννη Κομπατσιάρη, ερευνητή Α’ βαθμίδας στο ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ και διευθυντή του MKLab, και τους δρα Θάνο Σταυρόπουλο και δρα Γεώργιο Μεδίτσκο, μεταδιδακτορικούς ερευνητές στο ίδιο ινστιτούτο. Στο κλινικό κομμάτι η κα Ιουλιέττα Λαζάρου, ψυχολόγος, είναι η κλινική ερευνήτρια της ομάδας για την επαλήθευση των αποτελεσμάτων και των θετικών επιδράσεων. Η κα Βιβή Ντριγκόγια ασχολείται με τη διάσταση της προώθησης και της ανάπτυξης ώστε τα αποτελέσματά μας να φτάνουν στον κόσμο που τα έχει ανάγκη.

Η ιδέα είναι αρκετά ώριμη. Ξεκίνησε μέσω του συντονισμού του ερευνητικού προγράμματος Dem@Care (demcare.eu) από το ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ, το οποίο διήρκεσε από το 2010 μέχρι το 2015. Στο έργο αυτό συμμετείχαν σημαντικές εταιρίες τεχνολογίας, όπως η Philips και η IBM, αλλά και κλινικές και πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Σουηδίας. Στόχος του έργου ήταν η χρήση μεγάλου φάσματος τεχνολογιών, όπως η ανάλυση ήχου, εικόνας και σημασιολογίας, για τη φροντίδα της άνοιας. Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της αντιμετώπισης της άνοιας τώρα και στο μέλλον, σε συνδυασμό με τα θετικά αποτελέσματα του έργου σε αυτή την κατεύθυνση, θελήσαμε να προχωρήσουμε με τη διάδοσή τους στο ευρύ κοινό μέσω ενός καινοτόμου προϊόντος. Έτσι, δημιουργήσαμε την Carealia.

Το σύστημα δουλεύει ως εξής: Διάφορες διασυνδεδεμένες συσκευές τοποθετούνται στον χώρο του ατόμου με άνοια, δηλαδή στο σπίτι ή σε κάποια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Οι συσκευές αυτές μπορεί να είναι μικροί αόρατοι αισθητήρες που κρύβονται σε ντουλάπια, οικιακές συσκευές και κάτω από το κρεβάτι ή αισθητήρες που φοριούνται σε μορφή βραχιολιού. Οι πληροφορίες που συλλέγονται περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τη χρήση των αντικειμένων και των συσκευών, την παρουσία στα δωμάτια του σπιτιού, τη σωματική δραστηριότητα.

Η ευφυΐα όμως και η καινοτομία του συστήματος είναι όχι απλώς η συλλογή, αλλά ο έξυπνος συνδυασμός αυτών των πληροφοριών και ο μετασχηματισμός τους σε συμπτώματα και μοτίβα συμπεριφοράς χρήσιμα για τη θεραπεία της άνοιας, όπως του Αλτσχάιμερ. Έτσι, για παράδειγμα, ο γιατρός ή ο ψυχολόγος μπορεί να βλέπει συμπτώματα άγχους, ποιότητα ύπνου, ώρα και διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως περιπάτους, οργάνωση σπιτιού, μαγείρεμα και παρακολούθηση τηλεόρασης. Επιπλέον και τα ίδια τα άτομα με άνοια, αλλά και οι συγγενείς τους, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα μέρος αυτών των πληροφοριών ώστε να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά.

Μέχρι στιγμής ένα μεγάλο μέρος των υφιστάμενων υποστηρικτικών τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ) για τη φροντίδα των ατόμων με άνοια έχουν χρησιμοποιήσει έναν μόνο αισθητήρα ή μερικές συσκευές που επικεντρώνονται στη λήψη δεδομένων και στην παρακολούθηση συγκεκριμένων περιοχών, όπως ο εντοπισμός της θέσης του ατόμου που έχει χαθεί, οι πτώσεις, ο ύπνος ή κάποιες από τις καθημερινές δραστηριότητες (π.χ. το μαγείρεμα).

Ωστόσο το δικό μας σύστημα συνδυάζει πληροφορίες που προέρχονται από διάφορους τύπους αισθητήρων ταυτόχρονα και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας, του  ύπνου και των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το μαγείρεμα και η παρακολούθηση τηλεόρασης. Αυτή η ολιστική παρακολούθηση όλων των περιοχών ενδιαφέροντος παρουσιάζεται με κατανοητό τρόπο στον κλινικό σε καθημερινή βάση με σκοπό την ανίχνευση των προβλημάτων και την παρακολούθηση της προόδου στον χρόνο.

Καθώς η εταιρία στοχεύει στη βελτίωση της φροντίδας ατόμων με άνοια προσφέροντας έγκυρη, αξιόπιστη παρακολούθηση και εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος για τους φροντιστές, οι υπηρεσίες μας απευθύνονται σε όλους όσοι σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη (γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσοκόμους και διευθυντές κλινικών και οίκων ευγηρίας).

Οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, όπως οι οίκοι ευγηρίας και οι κλινικές, ωφελούνται, καθώς αυξάνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, ενώ ερευνητικά ινστιτούτα μπορούν να διεξάγουν κλινικές μελέτες. Άτομα με άνοια που ζουν μόνα τους ή με την οικογένειά τους μπορούν να ωφεληθούν αυξάνοντας την αυτονομία τους.

Σε αυτή τη φάση έχουμε δημιουργήσει ένα πρωτότυπο, το οποίο έχει δοκιμαστεί και εφαρμοστεί με επιτυχία σε κλινικές στη Σουηδία και σπίτια στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Νόσου Αλτσχάιμερ. Οι χρήστες αποδέχτηκαν τη χρήση της τεχνολογίας και είδαν συνεχόμενη βελτίωση σε πολλούς τομείς της ζωής, καθώς και της νοητικής κατάστασής τους για διάστημα τριών μηνών μέχρι ενός έτους, παρότι σύμφωνα με τη βιβλιογραφία αναμενόταν το αντίθετο. Βρισκόμαστε στη φάση αναζήτησης χρηματοδότησης από επενδυτές, κλινικές και παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Το όραμά μας είναι να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός κόσμου όπου τα εργαλεία των νέων τεχνολογιών θα είναι διαθέσιμα και προσιτά σε όλους, βοηθώντας σημαντικά στη φροντίδα της άνοιας. Για να το πετύχουμε αυτό, πρώτος και σημαντικότερος στόχος είναι η συνεχής βελτίωση της εμπορικής εφαρμογής μας και των υπηρεσιών μας για χρήση σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οίκους ευγηρίας και κλινικές. Δεύτερος παράλληλος στόχος είναι να αυξήσουμε την αναγνωρισιμότητα της εταιρίας μέσα από υπάρχουσες συνεργασίες μας στην Ευρώπη, όπως με κλινικές στη Γαλλία και στη Σουηδία, ώστε να διαδώσουμε το όραμά μας.

Θάνος Σταυρόπουλος,

Carealia CEO & co-founder


Πηγή: ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ