Η μόδα στις μέρες μας γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη κι έχει εξελιχθεί σε βαρειά παγκόσμια βιομηχανία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομία και την πολιτισμική ταυτότητα της κοινωνίας.

1.FLC 15.05.2015Παρ’ όλ’ αυτά, είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο νομικό κενό στην ρύθμιση πολλών θεμάτων που αφορούν την μόδα και κυρίως θεμάτων κατοχύρωσης και προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών. Ποιο έργο , ποιο σχέδιο, είναι πρωτότυπο και ποιο είναι αντιγραφή; Αρκεί μια γραμμή πάνω σε ένα πνευματικό δημιούργημα για να δημιουργηθεί νέο πρωτότυπο σχέδιο;  

Με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η μόδα έχει κατακτήσει και το διαδίκτυο. E-shops δημιουργούνται καθημερινά, μέσω των οποίων πωλούνται αντικείμενα μόδας. Ποια είναι η νόμιμη διαδικτυακή παρουσία; Ποια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εμπόρων και των αγοραστών; Τι πρέπει να προσέχει ο καθένας;

Πολύτιμα σχέδια υποκλέπτονται, αντιγράφονται και πωλούνται με αποτέλεσμα να χάνουν ένα περιουσιακό στοιχείο αξίας οι δημιουργοί. Η προσβολή αυτή και κάθε άλλη, του δικαιώματος του δημιουργού του κάθε πρωτότυπου σχεδίου, γεννά αξιώσεις αυτού εναντίον του προσβολέα. Ποια λύση υπάρχει; Μόνο το δικαστήριο; Κι αν εκδοθεί μια δικαστική απόφαση μετά από 3 ή 4 ή 5 χρόνια ποια θα είναι η αξία της; Η μόδα θα έχει αλλάξει. Η λύση λοιπόν είναι η Διαμεσολάβηση. Άμεση, χωρίς τα υψηλά δικαστικά έξοδα, και προσωπική λύση χωρίς επιβολή.

Αυτά τα θέματα και πολλά άλλα συναφή, θα αναδειχθούν μέσα από τις εισηγήσεις ελλήνων και ευρωπαίων νομικών στο πρωτοποριακό συνέδριο με τίτλο “FASHIONING THE LAW” που γίνεται την 14 Μαίου 2015 στην Αθήνα, στο συνεδριακό κέντρο THE HUB, στην οδό Αλκμήνης αρ. 5 στα Πετράλωνα, δίπλα στην οδό Πειραιώς. Θα ακολουθήσει cocktail party.

Δικηγόροι, σχεδιαστές, έμποροι, online επιχειρηματίες, fashionbloggers πρέπει να το παρακολουθήσουν για να ενημερωθούν και να αντλήσουν πολύτιμες γνώσεις, αλλά και για ατελείωτο networking, μια κι αυτό είναι πολύτιμο για κάθε επαγγελματία.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.fashionlawconference.com και αγοράστε το εισιτήριό σας.

Γράφει η Ιωάννα Λαγουμίδου, Δικηγόρος και Διαμεσολαβήτρια (www.lagoumidou.gr)