Αθήνα 18 Ιουνίου, 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου που στόχο έχει την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Αθήνας, που διοργάνωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία ο δήμος Αθηναίων, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου, που παρακολούθησαν περίπου 500 επιχειρηματίες της πόλης και εκπρόσωποι φορέων, βρέθηκε η στρατηγική του δήμου Αθηναίων για την επιχειρηματικότητα κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2015-2020, ενώ σε μια ανοικτή συζήτηση διαμορφώθηκε το πλαίσιο λειτουργίας του Συμβουλίου Επιχειρηματικότητας. Επίσης αντηλλάγησαν εμπειρίες από την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως και προοπτικές ανάπτυξης της Αθήνας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα, ο δήμος δεν αρκεί να κερδίσει το στοίχημα της καθημερινότητας του πολίτη, καθώς η εποχή απαιτεί να ασχοληθεί με την πόλη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που αφορά την οικονομική ανάπτυξη της πρωτεύουσας». Σημειώνοντας ότι ζητούμενο είναι η χάραξη στρατηγικής «και πως θα την υπηρετήσουμε όλοι μαζί», ο δήμαρχος Αθηναίων πρόσθεσε: «Αφουγκραζόμαστε τους δυναμικούς και σημαντικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας στους οποίους η Αθήνα ξεχωρίζει και έχουμε πλέον διαμορφώσει μία άποψη για το που πρέπει να παρέμβουμε. Για το λόγο αυτό, έχουμε σήμερα μαζί μας επιτυχημένους επιχειρηματίες από τον τουρισμό, τις νέες τεχνολογίες, την δημιουργική βιομηχανία, καινοτόμες χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες πραγματικά εξωστρεφείς και συζητάμε για το αναπτυξιακό μέλλον της πόλης».

kentrostiriksisepixeir3Η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού, κυρία Έλενα Κουντουρά, χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του δήμου και επισήμανε την αναγκαιότητα μιας εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, με την αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας προς όφελος της κοινωνίας.

Για τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τον δήμο Αθηναίων στην κατεύθυνση επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας μίλησε η αντιπεριφερειάρχης Αττικής, κυρία Ερμίνα Κυπριανίδου.

Το πρωτοπόρο του εγχειρήματος του δήμου Αθηναίων, ο οποίος για πρώτη φορά έχει απευθείας ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω μιας διαχειριστικής αρχής, ανέδειξε στον χαιρετισμό του ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης.

Την στρατηγική του δήμου για την επιχειρηματικότητα στην Αθήνα ανέλυσε διεξοδικά η πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής της Αθήνας (ΕΑΤΑ), κυρίαΜαρία Λογοθέτη. Σημείωσε ότι «το Επιχειρηματικό Συμβούλιο, θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός διαλόγου στον οποίο θα συμμετέχουν αυτές καθ’ εαυτές επιχειρήσεις, συλλογικοί επαγγελματικοί φορείς, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και εκπρόσωποι του κράτους και θα έχει ενεργή συμμετοχή στη χάραξη της στρατηγικής για την επιχειρηματικότητα».

Στο έργο της ΕΑΤΑ με την δημιουργία ενός δικτύου στήριξης και προώθησης της νεανικής και καινοτόμας επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΤΑ, κ. Αλέξης Γαληνός, επικεντρώνοντας στην λειτουργία του Δικτύου Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων.

Μετά τους χαιρετισμούς, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνηςσυντόνισε συζήτηση μεταξύ έξι επιχειρηματιών της πόλης, θέτοντας στους συμμετέχοντες τρία ερώτημα που αφορούσαν:

  • τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
  • τον τρόπο λειτουργίας του Επιχειρηματικού Συμβούλιου και
  • τις εμπειρίες τους από την επιχειρηματική δραστηριότητά τους.

kentrostiriksisepixeir2Ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines, κ. Ευτύχης Βασιλάκης ζήτησε να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που έχει πληγεί, όπως σημείωσε, τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αίσθησης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής που επικρατεί στην κοινωνία.

Για τη σημασία που έχει η εικόνα της πόλης στους ξένους επισκέπτες και επενδυτές μίλησε η κυρία Αναστασία Κουρμπέλα, υπεύθυνη πωλήσεων της K3 Wearable Thiking και πρότεινε την δημιουργία ΚΕΠ επιχειρηματικότητας για την παράκαμψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ο πρόεδρος της Upstream, κ. Μάρκος Βερέμης, κατέθεσε προτάσεις για την αξιοποίηση και ανάδειξη της περιοχής του Γκαζιού σε τεχνολογικό κόμβο, αναφερόμενος στο παράδειγμα του Ανατολικού Λονδίνου, όπου λειτουργούν 15.000 εταιρείες τεχνολογίας μετά από παρέμβαση του δήμου.

Στις γραφειοκρατικές δυσκολίες που συναντά μία επιχείρηση αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της εταιρίας APIVITA, κ. Νίκος Κουτσιανάς, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα μιας ουσιαστικής συζήτησης για την προώθηση της υγιούς εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.

Παρεμβαίνοντας ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση δημιουργεί εμπόδια στην ουσιαστική λειτουργία των δήμων και υπογράμμισε την αναγκαιότητα ύπαρξης μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Hellenic Venture Capital Association, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι η κουλτούρα του δήμου Αθηναίων και η λειτουργία της Αναπτυξιακής Εταιρίας του, προσιδιάζει στην κουλτούρα του ιδιωτικού και όχι του δημοσίου τομέα.

Ειδική αναφορά στα επιχειρηματικά project που δημιουργούν θέσεις εργασίας έκανε η κυρία Αναστασία Τσίλογλου από την Action Finance Initiative σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Στη συνέχεια, ο κ. Νικήτας Κωσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP, παρουσίασε στοιχεία για την πορεία επιλεγμένων οικονομικών κλάδων της πόλης, όπως οkentrostiriksisepixeir4 τουρισμός, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι ιδιωτικές υπηρεσίεςυγείας, οι τεχνολογικές δραστηριότητες.

Στο δεύτερο πάνελ συζήτησης με θέμα «Πώς οι δήμοι ενισχύουν την επιχειρηματικότητα», εκπρόσωποι τριών μεγάλων πόλεων παρουσίασαν τη διεθνή εμπειρία. Συμμετείχαν ο κ. Rik Bleeker, επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων της πόλης του Αμστερνταμ, ο κ. Kevin Kane, εκτελεστικός διευθυντής τουGlasgow Economic Leadershipτης πόλης της Γλασκώβης καθώς και η κυρίαYael Enoch-Maoz από το δήμο Τελ Αβίβ.

Την παρουσίαση των εργασιών και των συμπερασμάτων του Συνεδρίου, είχαν οι δημοσιογράφοι του «Αθήνα 9.84», κ.κ. Νεκτάριος Νώτης και Σταμάτης Ζαχαρός.

Στο χώρο του συνεδρίου, υπήρχαν περίπτερα του Δικτύου Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων (www.diktio.co):

    •      Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Αθηναίων - http://www.developathens.gr/el/node/348

    •     INNOVATHENS, Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων - http://www.innovathens.gr/

    •      Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων (Θ.Ε.Α.), ΕΒΕΑ - http://www.theathensincube.gr/

   •      EkinisiLab,ΣΕΒ- http://ekinisilab-sev.gr/

   •      Επι-νοώ!, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,   - http://www.epinoo.gr/

    •      Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - http://www.aueb.gr/

    •      Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - http://www.aua.gr/index.php

    •      Το εντός Αθηνών της ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ - http://consulting-athens.gr/

  • COIN’s – Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών - www.eea.gr

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών

Καλλιόπη Ανδριοπούλου

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.developathens.gr

Τ.: 210 3253123

Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Αθηναίων

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.athensbsc.gr

Τ.: 211-1077600