supp ee

Η απασχόληση και η φορολογία επανέρχονται στο επίκεντρο της συζήτησης ύστερα από την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου. Η γενική εικόνα που υπάρχει στην αγορά καταδεικνύει μία τάση συγκρατημένης ικανοποίησης, αλλά με προβληματισμούς, καθώς, όπως τονίζουν οι αρμόδιοι φορείς, πρέπει να υπάρξει συνέχεια και να ενισχυθούν οι διατάξεις για την επιχειρηματικότητα.

Οι επιχειρήσεις, αν επιδιώξουν να επωφεληθούν των φοροαπαλλαγών, θα πρέπει να πληρούν κάποιες σύνθετες προϋποθέσεις, ένα προαπαιτούμενο που αυτομάτως θα περιορίσει αρκετά των αριθμό τον ωφελουμένων. Για παράδειγμα, για να εκπίπτουν οι εργοδοτικές εισφορές από τη φορολογία των επιχειρήσεων για νέους εργαζομένους, θα πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων και αύξηση της μισθολογικής δαπάνης σε σχέση με αυτήν του προηγούμενου έτους.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της ΚΕΕ (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων) και του ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) σε δήλωσή του, αν και βρήκε θετικές αρκετές διατάξεις, χαρακτήρισε ως βασικό πρόβλημα την υπερφορολόγηση, η οποία παραμένει. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα που υπάγονται στο καθεστώς απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ με τζίρο έως 10.000 ευρώ και όλων όσοι για πρώτη φορά κάνουν έναρξη εργασιών, τη διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι δεν θα θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα η αγοροπωλησία μετοχών εάν δεν ξεπερνούν τις 3 πράξεις στη διάρκεια ενός εξαμήνου, καθώς και το μέτρο που προβλέπει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος.

Αντιθέτως ξεκαθάρισε: «Τα βασικά προβλήματα πάντως της υπερφορολόγησης παραμένουν και δεν είναι άλλα από τους υψηλούς συντελεστές, που ως επιμελητηριακή κοινότητα έχουμε επισταμένως ζητήσει να μειωθούν. Από το 29%, που είναι σήμερα, στο 15%, που είναι άλλωστε και ο μέσος όρος των βαλκανικών και γειτονικών ανταγωνιστριών μας χωρών. Ιδιαίτερα για τη μετά τα μνημόνια εποχή χρειάζονται πραγματικά γενναία αναπτυξιακά, φορολογικά μέτρα και κίνητρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων, αλλά και την αύξηση της απασχόλησης. Το μεσοπρόθεσμο ελπίζουμε να είναι μόνο η αρχή και να υπάρξει και συνέχεια ώστε να ενισχυθούν οι θετικές διατάξεις για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, όπως και να γίνουν σημαντικότερες παρεμβάσεις στο πτωχευτικό δίκαιο και στον εξωδικαστικό μηχανισμό ώστε να υπάρξει πραγματικά μία γενναία αντιμετώπιση της επιχειρηματικής κοινότητας».

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας υπογραμμίζει ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που οδηγούν στη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης είναι σε θετική κατεύθυνση και, εάν αξιοποιηθούν σωστά από τις επιχειρήσεις, θα επιφέρουν σημαντικά οφέλη στην αντιμετώπιση του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος της ανεργίας. Υπενθυμίζεται ότι με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022, που ψηφίστηκε στη Βουλή, θεσπίζεται η αύξηση κατά 50% της έκπτωσης των ποσών των εργοδοτικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για όλες τις νέες θέσεις εργασίας μισθωτών πλήρους απασχόλησης που δημιουργούν οι επιχειρήσεις προβαίνοντας σε προσλήψεις προσωπικού. Έτσι όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν μισθωτούς εργαζομένους πλήρους απασχόλησης θα έχουν σημαντική μείωση των φορολογητέων εισοδημάτων τους.

Οι δηλώσεις του κ. Μίχαλου, αλλά και του κ. Κόλλια αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε περίπτωση που τις δούμε συνδυαστικά με όσα ειπώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Economist, καθώς έτσι έχουμε μία ολοκληρωμένη και πλήρη εικόνα σχετικά με τον τρόπο που επιχειρείται να μετασχηματιστεί η εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω. Εκεί τόσο ο κ. Λόης Λαμπριανίδης, γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, και ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece Ηλίας Αθανασίου έπλεξαν το εγκώμιο της Ελλάδας, κάνοντας ανοιχτό κάλεσμα σε διεθνείς επενδυτές.

Κατά την εισήγησή του ο κ. Λαμπριανίδης στη συζήτηση με θέμα «Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία αλλάζει» παρουσίασε μία σειρά από οικονομικούς δείκτες και επεσήμανε ότι τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα βρισκόταν «σε μία ενδιάμεση κατάσταση, μεταξύ ανεπτυγμένων και λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, με τις κυβερνήσεις να μην αποφασίζουν προς τα πού θέλουν να την προσανατολίσουν». Με το αναπτυξιακό σχέδιο της παρούσας κυβέρνησης ο κ. Λαμπριανίδης εκτίμησε ότι η χώρα προσανατολίζεται προς προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, κάνοντας μνεία παράλληλα και στον Αναπτυξιακό Νόμο, βάσει του οποίου επιδοτείται έως και το 55% του κόστους μίας επένδυσης, αλλά και στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων μέσω διαδικασιών fast track.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και ο κ. Αθανασίου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «όλοι οι δείκτες είναι σε θετικό έδαφος». «Η ζήτηση για επενδύσεις ξεπερνά την προσφορά έργων» είπε χαρακτηριστικά. Εστίασε ιδιαίτερα στη συμβολή του Enterprise Greece σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο στην ωρίμανση δημόσιων έργων και στην ανάγκη αυτό να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Η ουσία

Η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν και θα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Το μεταρρυθμιστικό κρεσέντο όλων των κυβερνήσεων, η σχετικά εύκολη αδειοδότηση, η προσπάθεια για περιορισμό της γραφειοκρατίας, η συνολικότερη ποιότητα ζωής σε συνδυασμό με τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων. Το ζητούμενο –και η ουσία– από την πλευρά των επιχειρήσεων που έχουν τη διάθεση να επενδύσουν είναι η φορολογία.

Η δημιουργία ενός σταθερότερου και ευνοϊκότερου περιβάλλοντος σε συνδυασμό με ένα προβλέψιμο φορολογικό καθεστώς θα δώσει ώθηση τόσο στην προσέλκυση επενδύσεων, όσο και στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Η αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής κανονικότητας από κοινού με το επιτυχές πέρασμα από τα stress tests είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Απόστολος Ζαβιτσάνος,
Δημοσιογράφος – «Στέντορας»


 

Πηγή: ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ