Δεν συναντάμε κάθε μέρα μια καινοτόμα επιχείρηση στον τομέα της υγείας. Το Βloode μια κοινωνική startup μας δείχνει ότι η αιμοδοσία μπορεί να είναι κάτι διασκεδαστικό και συνάμα σημαντικό. Ο Παναγιώτης Σφήκας, υπεύθυνος επιχειρησιακής ανάπτυξης του Βloode και η Ναταλία Κρίτσαλη CEO και founder μας παρουσιάζουν μια διαφορετική αιμοδοσία.

1 bloode3Πείτε μας λίγα λόγια για το Bloode.

N.K.: To Bloode είναι μια κοινωνική υπηρεσία που στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού εθελοντών αιμοδοτών. Πρόκειται για μια διαδικτυακή ψηφιακή κοινότητα εθελοντών. Μέσα στην κοινότητα τα άτομα εκπαιδεύονται σε θέματα αιμοδοσίας, έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν ομάδες και να συμμετέχουν σε δράσεις και κυρίως ειδοποιούνται όταν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες για αίμα είτε προέρχεται από ασθενείς είτε από νοσοκομεία.

Π.Σ.: Ουσιαστικά είμαστε μια διαδικτυακή πλατφόρμα. Οι δραστηριότητες μας είναι τόσο online όσο και offline. Στο διαδικτυακό κομμάτι φιλοξενούμε την κοινότητα των εθελοντών, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα αιμοδότες, διότι δεν στοχεύουμε μόνο σε αιμοδότες αλλά και σε όσους θέλουν να συνεισφέρουν. Το γενικό είναι ότι ικανοποιούμε εκκλήσεις για αίμα. Στο site έχουμε μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες για την αιμοδοσία καθώς ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου είναι ανενημέρωτο. Πάρα πολύ κόσμος δεν δίνει αίμα διότι φοβάται, φοβάται γιατί δεν ξέρει. Από το site ενημερώνουμε για όλες μα τις δράσεις. Τέλος έχουμε και ένα blog, το οποίο περιέχει κυρίως θέματα αιμοδοσίας, θέματα εθελοντισμού αλλά αυτό που επιδιώκουμε είναι να το ανοίξουμε περισσότερο στα θέματα της υγείας. Αυτό είναι το ψηφιακό πακέτο μας.

Όσον αφορά το offline,πραγματοποιούμε αιμοδοσίες, κάνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, κάνουμε ημερίδες και ενημερωτικού τύπου εκδηλώσεις και καμπάνιες.

Το Bloode ξεκίνησε από τις δύο Ναταλίες της ομάδας. Οι υπόλοιποί πως εντάχθηκαν στην ομάδα;

Ν.Κ.: Την ιδέα για το Bloode την είχαμε από το λύκειο με τη Ναταλία Μπουγαδέλλη η οποία τώρα βρίσκεται στην Αμερική για σπουδές αλλά μας βοηθάει όποτε μπορεί. Σήμερα, η ομάδα του Bloode αποτελείται από τον Παναγιώτη Σφήκα, τον Αλέξανδρο Σωτηρόπουλο και τον Γιώργο Σταυρόπουλο.

Tον Γιώργο, ο οποίος είναι ο προγραμματιστής μας, τον γνώρισα από τύχη, σε μαθήματα χορού, αλλά αμέσως δέσαμε ως ομάδα. Από εκεί και έπειτα, γνώρισα τον Παναγιώτη και τον Αλέξανδρο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου μέσα από ομαδικές εργασίες και κοινά μαθήματα δημιουργήσαμε την συγκεκριμένη ομάδα.

Π.Σ.: Με τον Αλέξανδρο η Ναταλία είναι στο ίδιο εξάμηνο και παρακολουθούν τα ίδια μαθήματα. Εγώ είμαι 2 έτη μεγαλύτερος. Σε κάποια μαθήματα επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου, τα οποία παρακολουθούσαμε από κοινού με την Ναταλία, ξεκινήσαμε τις συζητήσεις σχετικά με το Bloode, και γρήγορα δέσαμε ως ομάδα. Σε ευρύτερα πλαίσια, μέχρι στιγμής βασιζόμασταν πολύ σε εθελοντές, καθώς και σε συμφοιτητές μας, οι οποίοι έκαναν την πρακτική τους στο Bloode, τους οποίους και γνωρίσαμε μέσα από μαθήματα και εργασίες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχετε βραβευτεί 9 φορές. Είστε από τις πιο γνωστές startup. Παρόλα αυτά δεν κάνετε κάτι ιδιαίτερο, κάνετε απλά αιμοδοσία. Τι το ξεχωριστό έχετε;bloode4

Ν.Κ.: Προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να είναι κάτι ιδιαίτερο και δεν είναι. Εάν η αιμοδοσία θεωρούταν κάτι ιδιαίτερο τότε δεν θα είχαμε αυτή τη στιγμή πανελλαδικά 30% εθελοντές αιμοδότες αλλά 100%. Συνεπώς αυτό το ιδιαίτερο που κάνουμε είναι ότι απλά επιλύουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα, κάτι που έχουμε συναντήσει στην καθημερινότητα μας αλλά κανείς δεν έχει δημιουργήσει αυτή τη φιλοσοφία και την κουλτούρα. Το μόνο που κάναμε είναι ότι τολμήσαμε.

Π.Σ.: Συμφωνώ απόλυτα. Γενικά δεν χρειάζεται να έχει βρει κάποιος έναν σπουδαίο αλγόριθμο ή να είναι τρομερά τεχνολογικά προηγμένο startup για να γίνει γνωστό. Συνήθως αυτό που χρειάζεται να κάνουμε απλά πράγματα. Ενώ έχουμε πάρει κάποιες διακρίσεις, αυτό που κάνουμε δεν βασίζεται σε τρομερό αλγόριθμο, είναι ο σκοπός που ενώνει, που μας βοηθάει να έχουμε απήχηση στον κόσμο, είναι ο σκοπός που το κάνει ιδιαίτερο. Εμείς απλά τολμήσαμε.

Η πλατφόρμα πως ακριβώς λειτουργεί;

Ν.Κ.: Πρόκειται για μια πλατφόρμα όπου μπορούν οι ασθενείς που χρειάζονται αίμα να αποστείλουν την έκκληση. Ουσιαστικά προσπαθούμε να δώσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον και μια διέξοδο σε ανθρώπους που ψάχνουν αίμα και δεν μπορούν να βρουν από συγγενείς και φίλους ή από τις υπάρχουσες τράπεζες αίματος και προκειμένου να μην καταλήξουν να στέλνουν εκκλήσεις στο διαδίκτυο όπου εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι.

Από τη μεριά μας να πούμε ότι έχουμε ήδη ικανοποιήσει το 80% των αναζητήσεων για αίμα που προήλθαν από την πλατφόρμα μας.

Οι Έλληνες αν και είναι φιλικά προσκείμενοι στον εθελοντισμό δεν είναι ιδιαίτερα ένθερμοι στο κομμάτι της αιμοδοσίας. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Π.Σ.: Φοβούνται. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Φοβούνται γιατί δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν πριν, φοβούνται μήπως τους συμβεί κάτι κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας και φοβούνται γιατί δεν ξέρουν τι θα κάνουν μετά. Φοβούνται τα νοσοκομεία κατά πόσο είναι αποστειρωμένα και ασφαλή τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται. Η πράξη της αιμοδοσίας διαρκεί 10 λεπτά, αλλά όλη η διαδικασία χρειάζεται 30-45 λεπτά εξαιτίας γραφειοκρατικών λόγων. Δεν υπάρχει οργάνωση και δομή και αυτό αποθαρρύνει πολλούς.

Ν.Κ.: Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι 3 κύριοι λόγοι που δεν δίνει κάποιος αίμα είναι πρώτον η ελλιπής ενημέρωση, δεύτερον ο φόβος και τρίτον είναι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας.

Γιατί όμως να έρθει να κάποιος σε μια δική σας αιμοδοσία;

Ν.Κ: Δεν έχουμε το άχαρο περιβάλλον του νοσοκομείου. Πάντα οι δράσεις μας γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, συνήθως έναν εργασιακό χώρο ή στο χώρο που σπουδάζουμε. Επιδιώκουμε αυτός που δώσει αίμα να έρθει μαζί με τους φίλους του, να περάσει όμορφα και άνετα, να κάνουμε πλάκα και να περάσουμε ωραία. Οι αιμοδοσίες μας γίνονται σε βολικά για τον εθελοντή σημεία, άρα να μην είναι αναγκαίες πολλές μετακινήσεις. Σε κάθε αιμοδοσία ζητάμε τις σκέψεις του καθενός για το τι πρέπει να διορθώσουμε και πως μπορούμε να κάνουμε καλύτερα αυτό που ήδη κάνουμε. Νομίζω όμως ότι το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι εθελοντές γίνονται μέλη μιας κοινότητας που συμβάλουν στο να σωθεί μια ζωή.

Π.Σ.: Είμαστε μια πιο φιλική έκδοση της αιμοδοσίας. Όπως είπε και η Ναταλία γίνεσαι μέλος μια παρέας. Αυτό που συνειδητοποιήσαμε από τις πρώτες μας αιμοδοσίες είναι ότι ερχόντουσαν παρέες, από τις οποίες έδινε αίμα συνήθως ένα άτομο και οι υπόλοιποι ενημερωνόντουσαν, ήταν δίπλα στον φίλο τους και κάνανε πλάκα, γενικά περνάγαμε καλά κάνοντας παράλληλα κάτι καλό.

Ποιο είναι το δικό σας πλεονέκτημα απέναντι στο δημόσιο σύστημα αιμοδοσίας;

Π.Σ.: Δεν είμαστε ανταγωνιστές. Άλλωστε όλες οι αιμοδοσίες μας γίνονται σε συνεργασία με ένα δημόσιο νοσοκομείο. Απλά εμείς δεχόμαστε συνέχεια ερωτήματα σχετικά με τις αιμοδοσίες και είμαστε διαθέσιμοι να απαντήσουμε σε οποιοδήποτε ερώτημα άμεσα και οποιαδήποτε στιγμή. Στα δημόσια νοσοκομεία η ενημέρωση από τους υπεύθυνους συνήθως καθίσταται πολύ δύσκολη.

Ν.Κ: Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα προτίμησης. Όπου και να δώσει κάποιος αίμα είναι όφελος. Το μόνο που διαφέρει είναι ότι δίνοντας αίμα σε εμάς, γίνεται αυτόματα μέλος μια κοινότητας και έχει την δυνατότητα να συμβάλει σε μια στιγμή έκτακτης ανάγκης. Άλλωστε μπορεί μακροπρόθεσμα να ωφελήσει και τον ίδιο. Απλά οι δράσεις μας δρουν συμπληρωματικά στις υπάρχουσες αιμοδοσίες και όχι ανταγωνιστικά. Δεν θέλουμε ένας εθελοντής να μπει στη διαδικασία να διαλέξει. Εμείς απλά δίνουμε ακόμα μια ημερομηνία μέσα στο μήνα για να έρθουν και άλλα άτομα να δώσουν άτομα.

bloode3Η υπηρεσίας σας καλύπτει την ανεπάρκεια του κράτους. Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να αλλάξει κάτι στον εθνικό σχεδιασμό ή προσπαθείτε να τον επικαλύψετε;

Ν.Κ.: Δεν προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε το δημόσιο αλλά να το συμπληρώσουμε και να το υποστηρίξουμε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα έπρεπε να αλλάξουν. Καταρχάς πρέπει να αρχίσει η ηλεκτρονική καταγραφή των εθελοντών. Είχε ξεκινήσει πριν 3 χρόνια αλλά δεν ξέρουμε σήμερα σε τι φάση βρίσκεται. Εμείς από την άλλη έχουμε ξεκινήσει την ηλεκτρονική καταγραφή εθελοντών μέσα σε 1 χρόνο. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι είμαστε καλύτεροι από το δημόσιο. Σίγουρα πρέπει να αναδιαμορφωθεί συνολικά ο σχεδιασμός έτσι ώστε να γίνει περισσότερο αποτελεσματική η διαδικασία.

Π.Σ.: Αυτό που κυρίως λείπει από τη δημόσιο είναι η ενημέρωση. Δεν έχουμε ως έλληνες την ανάλογη κουλτούρα. Το κράτος αν και μπορεί να βοηθήσει πάνω σε αυτό τον τομέα, δυστυχώς δεν πραγματοποιεί τις κατάλληλες κινήσεις.

Τι έχετε καταφέρει μέχρις στιγμής από τις δράσεις σας;

Ν.Κ.: Έχουμε διοργανώσει 6 αιμοδοσίες, από τις οποίες μαζέψαμε περισσότερα από 70 λίτρα αίμα που αντιστοιχούν σε περισσότερες από 470 μεταγγίσεις, και άρα 470 ανθρώπινες ζωές. Έχουμε ήδη 1000 εγγεγραμμένους εθελοντές αιμοδότες στην πλατφόρμα.

Π.Σ.: Είναι σημαντικό να πούμε ότι μέσα από τις δράσεις μας παρέχουμε ενημέρωση συνολικότερα. Στην πρώτη μας αιμοδοσία συνεργαστήκαμε με το κέντρο ενημέρωσης μυελού των οστών όπου είχε τόσο παρουσία αλλά έκανε και δειγματοληψία. Για εμάς είναι σημαντικό να παρέχουμε στους εθελοντές μας όλο το φάσμα των υπηρεσιών.

Από πού έχετε έσοδα έτσι ώστε να πραγματοποιείτε όλες αυτές τις δράσεις και να είστε παράλληλα και λειτουργικοί;

Ν.Κ.: Μέχρι σήμερα μια σημαντική πηγή εσόδων είναι από τους διαγωνισμούς που συμμετείχαμε. Ως νεοσύστατος οργανισμός δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση σε funds από ιδρύματα. Μελλοντικά, στοχεύουμε στην χρηματοδότηση από εταιρίες στις οποίες θα προσφέρουμε υπηρεσίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Π.Σ.: Ξεκινήσαμε με το Social Impact Award, συνεχίσαμε με το Feast αλλά αυτό που μας ανέβασε επίπεδο είναι η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα υποτροφιών της κυρίας Αγγελοπούλου, το Angelopoulos Clinton Global Initiative. Όχι μόνο λόγω της χρηματοδότησης αλλά και εξαιτίας της πολύπλευρης υποστήριξης που δεχτήκαμε. Και φυσικά, στη συνέχεια, ακολούθησε η 3η θέση στον Πανελλήνια Διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ανάμεσα σε 440 προτάσεις, μια διάκριση που μας εδραίωση στο οικοσύστημα των start ups.

Σε λίγο καιρό κλείνετε 1 χρόνο δράσης. Τι δράσεις ετοιμάζετε;

Ν.Κ.: Αυτόν τον έναν χρόνο θα το γιορτάσουμε στο Impact Hub Athens, στο χώρο που ξεκινήσαμε. Είναι κάτι ιδιαίτερο για εμάς, γιατί δεν θέλουμε απλά να γιορτάσουμε ένα χρόνο αλλά θέλουμε να γιορτάσουμε ότι την αλλαγή που έχει αρχίσει στην ελληνική κοινωνία μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Για αυτό το λόγο έχουμε προσκαλέσει κάποιους φίλους όπως το The City Game, η YouRule, το ITHACA να μιλήσουν και αυτοί για τις εμπειρίες τους. Επίσης στις 17 Δεκεμβρίου δύο μέρες μετά το πάρτι θα υπάρχει και μια εορταστική αιμοδοσία.

 

Απόστολος Ζαβιτσάνος
Υπεύθυνος Δημοσιογραφικής Τεκμηρίωσης