Μπορεί ένα παιχνίδι να εγγυηθεί την προσωπική μας ασφάλεια στον εργασιακό χώρο, ή να μεταδώσει την εταιρική κουλτούρα σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό; Από ότι φαίνεται το Fire Safety Gaming και το Hygiene Gaming όχι μόνο το επιτυγχάνουν αλλά μας αναγκάζουν να δούμε τα παιχνίδια στα… σοβαρά. Όντας σε μια εποχή που η τεχνολογία του serious gaming αναπτύσσεται, διαδίδεται και εξελίσσεται αλματωδώς, η Pegneon φέρνει στο προσκήνιο τα educational games στους εργασιακούς χώρους. Η Δανάη Αντωνοπούλου, ιδρύτρια και managing director της startup Pegneon, μας εισάγει στον κόσμο του educational gaming.

 

Είστε η πρώτη ελληνική startup που ασχολείται με την ασφάλεια στους χώρους εργασίας μέσα από το serious gaming. Πώς προέκυψε η δημιουργία του;

1 pegneonΗ ιδέα προέκυψε παρατηρώντας από δικές μας εμπειρίες πως το θέμα της ασφάλειας (και όχι μόνο) είναι μεν σημαντικό, αλλά κανείς δε δίνει την πρέπουσα σημασία. Σε ένα κόσμο που η «ταχύτητα» με την οποία πρέπει να γίνουν όλα δεν αφήνει χώρο για παραδοσιακές εκπαιδεύσεις με πλούσιο περιεχόμενο αλλά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτόν που τις παρακολουθεί, σκεφτήκαμε «πώς θα μπορούσε να γίνει πιο ενδιαφέρον ώστε ο υπάλληλος να εργάζεται χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του;». Και έτσι προέκυψε το πρώτο παιχνίδι της Πυρασφάλειας. Από τότε, η εταιρεία έχει προχωρήσει και σε θέματα που δεν αφορούν την ασφάλεια αυτή κάθε αυτή. Η Pegneon είναι μια startup εταιρία που στόχος της είναι μέσω της τεχνολογίας να αναβαθμίσει το περιεχόμενο της εταιρικής κουλτούρας και εκπαίδευσης των επιχειρήσεων προς τους εργαζόμενους τους.

 

Πόσο εξοικειωμένες είναι οι ελληνικές εταιρείες με τη μέθοδο χρήσης του serious gaming στο χώρο εργασίας;

Μου δίνεται μια καλή ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας μια εμπειρία από μια παρουσίαση της εταιρίας μας σε μια μεγάλη ελληνική εταιρία. Στην αρχή της παρουσίασης, νόμισα ότι δεν θα διαρκέσει πολύ διότι θεωρούσα ότι οι αντιδράσεις θα είναι αδιάφορες ως προς το περιεχόμενο και τον σκοπό του αντικειμένου της Pegneon. Διαψεύστηκα όμως ευχάριστα γιατί η συνάντηση διήρκησε πάνω από 3 ώρες όπου δεχόμουν ερωτήσεις αναφορικά με το περιεχόμενο και τις δυνατότητες των παιχνιδιών. Θα ήθελα λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι και σ’ άλλες συναντήσεις που είχα με στελέχη εταιριών, ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον όπου πλέον οι εταιρίες όχι μόνο αναζητούν, αλλά και έχουν υιοθετήσει την τεχνολογία με εναλλακτικούς τρόπους εκμάθησης.

 

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να φτιάξετε το Fire Safety Gaming και όχι κάτι άλλο;

Η ελληνική νομοθεσία άλλαξε πρόσφατα στα πρότυπα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και θεώρησα πως ήταν μια καλή ευκαιρία να αναπτύξω σε παιχνίδι το νέο περιεχόμενο της έτσι ώστε να γίνει πιο ενδιαφέρον στην εκπαίδευση για την Πυρασφάλεια.

Η Πυρασφάλεια μας έδωσε εκείνη τη δυναμική έτσι ώστε να αναπτύξουμε μια μεγάλη θεματολογία εκπαιδευτικών παιχνιδιών συμπεριλαμβάνοντας παιχνίδια με θέμα το περιβάλλον, την ασφάλεια (κτηρίων, οδήγησης, έκτακτων συνθηκών) και τις συνθήκες υγιεινής.

 

Ακούγεται συχνά ότι τα serious games είναι μια μόδα με μικρό κύκλο ζωής και εφαρμογής; Εσείς τι πιστεύετε;

Αν κοιτάξουμε παγκοσμίως την τάση, νομίζω ότι όποιος ισχυριστεί κάτι τέτοιο, έχει αμελήσει ότι οι νέες γενιές (Y generation and onwards) μεγάλωσαν με online παιχνίδια. Με1 pegneon2 άλλα λόγια, είναι σαν να λέμε ότι το 1,8 δις που αναμένεται να δημιουργήσει ο χώρος του gaming γενικότερα μέχρι το 2022, είναι μια μόδα που θα περάσει… Πιστεύουμε πως οι νεότερες γενιές υιοθετούν ήδη τις νέες τεχνολογίες και εκπαιδεύονται μέσω seriousgames, educationalgames, learninggames και κοινοποιούν τις εμπειρίες τους μέσω social media. Θεωρώ λοιπόν πως έχουμε μπροστά μας έναν μεγάλο κύκλο ανάπτυξης όπου δεν θα μιλάμε για seriousgames αλλά για globalization της συγκεκριμένης κατηγορίας με ανεξάντλητες δυνατότητες.

 

Η οικονομική κρίση βοηθάει τις startup σήμερα, από την άποψη ότι αναγκαστικά ωθούνται να βγουν στο εξωτερικό προκειμένου να αποκτήσουν βιωσιμότητα ή θεωρείτε ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να ξεκινήσει κάποιος μια δική του καινοτόμο επιχείρηση;

Η οικονομική κρίση δεν κάνει διακρίσεις είτε σε startup εταιρίες, είτε σε μικρομεσαίες είτε σε μεγάλες. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι μια startupεταιρία έχει τον ενθουσιασμό που θέλει να πετύχει η ιδέα της και αποτελείται κυρίως από άτομα που επιθυμούν να δουν τις ιδέες τους να εφαρμόζονται. Το βασικό ζήτημα είναι η γραφειοκρατία που επικρατεί στη χώρα μας και θεωρώ πως αποτελεί έναν βασικό παράγοντα ώθησης startup εταιριών στο εξωτερικό. Στην χώρα μας, υπάρχουν άτομα και εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν σε νέες ιδέες αλλά η συνεχώς μεταβαλλόμενη οικονομική και φορολογική πολιτική ανατρέπει έναν μακροπρόθεσμο προγραμματισμό.

 

Έχετε ως σκοπό να στραφείτε και στον εκπαιδευτικό χώρο πέρα από το χώρο της εκπαίδευσης των εργαζόμενων μέσα στις επιχειρήσεις;

Βασικό αντικείμενο και δραστηριότητα της Pegneon είναι η δημιουργική σύνθεση της εκπαίδευσης με την τεχνολογία. Ο εκπαιδευτικός χώρος έχει μεγάλο ενδιαφέρον με αμέτρητες δυνατότητες όπου η ενσωμάτωση εκπαιδευτικών παιχνιδιών μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και να βελτιώσει τον τρόπο αντίληψης και αντιμετώπισης μιας σειράς θεμάτων όπως οι τρόποι συμπεριφοράς, η σωστή διατροφή και το περιβάλλον.

 

Πρόσφατα ήσασταν μέλος που συμμετείχε στην έκθεση  Game Connection Europe 2015. Τι εμπειρίες αποκομίσατε;

Η Pegneon ως μέλος του gi-Cluster του Corallia είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα μεγάλο συνέδριο στη Γαλλία όπου μας δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες με ανθρώπους που ασχολούνται καθημερινά με θέματα gaming με την ευρύτερη έννοια του όρου. Δεν θα ήθελα να σας κρύψω ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους developers να ασχοληθούν μετά educational games και να συνεργαστούν με τη Pegneon για την ανάπτυξη θεματικών παιχνιδιών με βάση την κουλτούρα των χωρών τους. Το βασικότερο όλων όμως είναι ότι μέσα απ’ αυτές τις συζητήσεις, αποκομίζεις ότι υπάρχουν άνθρωποι με νέες ιδέες και θέλεις και εσύ να είσαι μέρος όλου αυτού κόσμου, ενός κόσμου που αλλάζει συνεχώς.

 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα που έχετε σχεδιάσει;

Οι βασικές προτεραιότητες της Pegneon είναι να διατηρήσει τον ενθουσιασμό και την όρεξη να δημιουργεί όσο αναπτύσσεται. Όλοι εμείς που αποτελούμε τη Pegneon έχουμε δώσει μια υπόσχεση, να διαφυλάξουμε τις αρχές μας και να δημιουργούμε μακροχρόνιες συνεργασίες που θα μας εξελίσσουν για να κάνουμε ένα βήμα πιο μπροστά.

 

 

Απόστολος Ζαβιτσάνος
Υπεύθυνος Δημοσιογραφικής Τεκμηρίωσης