Τι θα συνέβαινε εάν μπορούσαμε να έχουμε λόγο στις πολιτικές αποφάσεις; Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα εάν τα πολιτικά πρόσωπα έβλεπαν κατάματα τη γνώμη των ψηφοφόρων τους; Ο Βασίλης Ζούπας, συνιδρυτής του WePolitics, μας μιλάει για το πρώτο online πολιτικό κοινωνικό δίκτυο, με την πεποίθηση ότι στον 21ο αιώνα η δημοκρατία θα “επαναστατήσει” μέσα από το διαδίκτυο.

 

1 WePolitics5Για ποιο λόγο επιλέξατε να δημιουργήσετε το WePolitics;

Για τον προφανή λόγο ότι σήμερα λείπει ένα εργαλείο που να συνδέει σωστά την γνώμη του πολίτη με τη δράση ενός πολιτικού προσώπου. Θεωρούμε ότι η σύνδεση αυτών των δύο ομάδων είναι “χαλασμένη” και ως εκ τούτου αυτό διαλύει την έννοια της δημοκρατίας και πως αυτή εφαρμόζεται. Υπό αυτό το πρίσμα η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει και να ενισχύσει αυτή τη σχέση.

Ο καθένας στην ομάδα έφερε τα δικά του στοιχεία σε αυτό το εγχείρημα. Προσωπικά έφερα περισσότερο τη επαφή που έχω με τις νέες τεχνολογίες και το τι σημαίνει ένα νέο τεχνολογικό προϊόν, ενώ ο Γιάννης Ευμολπίδης, ο οποίος είναι ο άλλος συνιδρυτής, έφερε την τριβή που έχει με τα δημόσια πρόσωπα και τις ανάγκες που έχουν αυτοί οι άνθρωποι.

 

Έχετε δηλώσει «…οι απόψεις των πολιτών δεν συνδέονται με το χώρο άσκησης πολιτικής εξουσίας…». Όμως τόσο τα πολιτικά κόμματα και πολιτικά πρόσωπα έχουν εκλεγεί με βάση δημοκρατικές και ελεύθερες διαδικασίες.

Όλοι μας έχουμε μια ψήφο που την ασκούμε κάθε τόσο χρόνια ή στην Ελλάδα του σήμερα κάθε 6 μήνες. Εμείς όμως οραματιζόμαστε μια πιο έντονη συμμετοχή του πολίτη, χωρίς κατ’ανάγκη να φτάνουμε στο σημείο να λατρεύουμε την άμεση δημοκρατία. Άλλωστε δεν γίνεται να λύνουμε τα πάντα με ένα δημοψήφισμα κάθε 2 εβδομάδες.

Ο πολίτης έχει απομακρυνθεί τόσο πολύ από την διακίνηση ιδεών γύρω από την άσκηση εξουσίας και δυστυχώς έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο. Δεν πάμε να ανατρέψουμε τον κοινοβουλευτισμό αλλά επιδιώκουμε να βελτιώσουμε αυτή τη σχέση.

 

Η πλατφόρμας σας είναι ένας χώρος όπου μπορεί κάποιος να εκφράσει τις πολιτικές του απόψεις. Γιατί να μην μπει κάποιος σε μια σελίδα στο facebook και να μπει σε εσάς;

Μπορεί είτε να εκφράσει τις απόψεις του είτε να θέσει κάποιο ερώτημα που τον απασχολεί. Μπορεί όποιος θέλει να βάλει ένα ερώτημα που έχει στην πλατφόρμα και να δει real time απαντήσεις και στατιστικά για το πώς νιώθει ο κόσμος που απαντάει στην ερώτηση του.

Οι πολιτικές απόψεις διασπείρονται στο Facebook σε forum, σε site και οπουδήποτε μπορεί να φανταστεί κάποιος. Όπως υπάρχει το Facebook για, να διατηρείς ή να δημιουργείς φιλίες, όπως υπάρχει το LinkedIn για το επαγγελματικό μας προφίλ, έτσι θέλουμε ο χρήστης να φτιάξει την πολιτική ταυτότητα μέσα στο WePolitics. Το έξτρα που παίρνει σε εμάς είναι τα real time data και η ουσιαστική ανάλυση από τις δημοσκοπήσεις. Η μέτρηση, το οποίο είναι το ουσιαστικό από όλους τους online χώρους συζήτησης λείπει και εμείς επιδιώκουμε να το επαναφέρουμε.

 

Οπότε οι χρήστες σας πέρα από το να συζητήσουν μπορούν να δουν και σε πραγματικό χρόνο διαγράμματα που απεικονίζουν τα πολιτικά πιστεύω. Αυτό δεν είναι λίγο “επικίνδυνο” από την άποψη ότι οι πολιτικές απόψεις δεν είναι στατικές αλλά μεταβάλλονται κάθε λεπτό με βάση τις εξελίξεις; Πόσο αξιόπιστα μπορεί να είναι τα αποτελέσματα;

Το site είναι απόλυτα δυναμικό. Με τον ίδιο τρόπο που μεταβάλλονται οι απόψεις μεταβάλλονται και τα εν λόγο διαγράμματα. Σαφώς όταν η πλατφόρμα θα έχει δεκαπλάσιους χρήστες, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτικά της κοινωνίας αφού η δυναμική των ερωτήσεων/θεμάτων που δημιουργούνται στην πλατφόρμα θα φτάνουν την ταχύτητα της επικαιρότητας και θα έχουμε πάλι σε real time δείγματα τα οποία θα είναι αντιπροσωπευτικά.

Τα δεδομένα και τα διαγράμματα βέβαια συσχετίζονται πάντα με τον όγκο καταγραφών που υπάρχουν. Ούτως η άλλως η φερεγγυότητα των στατιστικών στοιχείων είναι κάτι που πολύ δύσκολα μπορεί να το πετύχει κάποιος. Όπως έχουμε δει υποφέρουν και οι δημοσκοπικές εταιρείες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Το 2012 ήταν μια χρονιά ορόσημο, στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Η δημοσκόπηση της Survey Monkey προέβλεψε το αποτέλεσμα καλύτερα από την περίφημη Galluep. Θέλω να το συνδυάσω με το ότι η δημοσκόπηση έχει ξεκινήσει να μεταφέρεται στα socialmedia λόγο αμεσότητας και πολύ μεγάλου όγκου μετρήσεων. Σήμερα μέσω του internet σου δίνεται η δυνατότητα να χτίσεις ένα κοινό 100.000 ανθρώπων σε πολύ λίγο χρόνο. Ο νέος κόσμος έχει πάρει πολύ σοβαρά τη έννοια της ψηφιακής ταυτότητας.

1 WePolitics6

 

Είναι περισσότερο μια πλατφόρμα ερευνών ή μια πολιτική πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων;

Ένας συνδυασμός. Η στατιστική ανάλυση και η συζήτηση πρέπει να πηγαίνουν μαζί. ο συνδυασμός είναι πολύ χρήσιμος όχι μόνο για τον εκάστοτε πολίτη, για να καταλάβει που ταιριάζει πολιτικά αλλά και για τους ανθρώπους που ασκούν πολιτική με σκοπό να αντιληφθούν τι σκέφτονται τα άτομα που θα επηρεάσουν οι πολιτικές του αποφάσεις αλλά και για να πάρει με έναν οργανωμένο τρόπο στοιχεία και απόψεις. Για οργανισμούς και άτομα που θέλουν να τρέξουν εκτενείς έρευνες (π.χ. ένας Δήμος) φτιάχνουμε premiumaccounts, όπου συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία και οι διαβουλεύσεις που τον απασχολούν.

 

Η κατάσταση της Ελλάδας σας βοήθησε να ξεκινήσετε το εν λόγω εγχείρημα;

Δεν υπάρχει μονολεκτική απάντηση σε αυτό. Από τη μία έχουμε τρομερή πολιτική ζύμωση –που με σιγουριά θα υφίσταται για τουλάχιστον ακόμα 10 χρόνια- αλλά από την άλλη δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο δημοκρατικής πολυτέλειας ώστε αυτό που κάνουμε να είναι ανάγκη. Ακόμα και σήμερα ένας μεγάλος αριθμός πολιτών και πολιτικών δεν έχουν αντιληφθεί ότι έχει έρθει η νέα εποχή.

Παρόλα αυτά είμαστε πεπεισμένοι ότι κάτι αλλάζει στην ελληνική κοινωνία. Οι χρήστες μας αυξάνονται σημαντικά και πλέον έχουμε αρχίσει επίσημες συνεργασίες όπως ο δήμος Τρικάλων και ο δήμος Αγ. Παρασκευής. Σε επίπεδο δήμων ή ακόμα και περιφερειών τους λείπει ένα τέτοιο εργαλείο και από εμάς μπορούν να το βρουν πολύ οικονομικά.

 

Αυτή τη περίοδο τι απασχολεί τους χρήστες;

Οτιδήποτε υπάρχει στην επικαιρότητα. Ενδεικτικά να πω το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, σε μεγάλο βαθμό οι εκλογές την ΝΔ, η πιθανότητα πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας κ.α. Αν θέλαμε να κατατάξουμε τη θεματολογία, θα λέγαμε ότι είναι 2 ειδών: η αμιγώς επικαιρότητα που ανανεώνεται πολύ γρήγορα, αλλά και θέματα που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (π.χ. πρόσφατα χρήστη μας κατέθεσε την πρόταση της για μια εναλλακτική δομή της Βουλής).

Επειδή έχουμε μια ανοιχτή πλατφόρμα που η θεματολογία της διαμορφώνεται από τους χρήστες θα δείτε ότι ανάλογα με την περίοδο μπαίνουν και σχολιάζουν διαφορετικοί άνθρωποι, οπότε συνεχώς ο κόσμος εναλλάσσεται και μαζί με τον κόσμο και τα θέματα.

 

Όσον αφορά την πολιτική επικαιρότητα, μήπως η πλατφόρμα σας είναι ανεπαρκής καθώς ο κόσμος δεν προλαβαίνει να ενημερωθεί για όλες τις πτυχές των ζητημάτων που τίθενται με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να απαντήσει γνωρίζοντας όλες τις πληροφορίες π.χ. πως θα εκφράσει άποψη για έναν νόμο που έρχεται ως κατεπείγων;

Είναι πολύ σωστό αυτό που λες και σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορούμε να λύσουμε εύκολα. Ακόμα και οι βουλευτές ή το επιτελείο τους δεν μπορούν μέσα σε 2-3 ημέρες να διαβάσουν ένα νομικό κείμενο 1500 ή περισσοτέρων σελίδων και να πάνε να εκφράσουν άποψη και να ψηφίσουν στην Βουλή. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο. Πολύ περισσότερο ένας πολίτης ο οποίος δουλεύει όλη τη μέρα και γυρίζει σπίτι του το βράδυ.

Στο WePolitics αν και έχουμε αμεσότητα στην ανανέωση, στην ενημέρωση και στα data που εξάγουμε, όταν υπάρχουν ζητήματα που έχουν ένα μεγαλύτερο βάθος και εύρος δυστυχώς δεν μπορούμε να τα προσφέρουμε αντίστοιχα καλά αποτελέσματα. Νομίζω όμως ότι κανείς δεν μπορεί σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

 

Μπορείτε τελικά να κάνετε τη διαφορά στην τοπική και κεντρική πολιτική σκηνή;

Σίγουρα μπορούμε. Έχει σημασία οι εκφραστές της πολιτικής να καταλάβουν ότι το WePolitics είναι ένα εργαλείο συγκέντρωσης απόψεων και ελεύθερης διαβούλευσης. Οι άνθρωποι πρέπει να χτίσουν σχέσεις για την εγχώρια πολιτικής τους. Άλλωστε είναι κάτι που εξόφθαλμα φαίνεται ότι έλειπε από τη δημοκρατία του 21ου αιώνα και πλέον υπάρχει.