supp mind

Μια αίθουσα γεμάτη με κόσμο, ιδέες και όραμα. Μία γέφυρα από τη Silicon Valley έως την Αλεξανδρούπολη. Sold out ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Έβρου την περασμένη Πέμπτη. Περισσότερα από 200 άτομα, ανάμεσα τους πολλοί νέοι, επαγγελματίες και επιχειρηματίες.

Τρεις ομιλητές με πλούσιο βιογραφικό, αλλά ακόμα πιο πλούσιο ρεπερτόριο, έτοιμοι να μαγέψουν το κοινό τους. Ιστορίες με σκοπό να μας αφυπνίσουν. Τόσο οι προσωπικές τους, όσο και εκείνες που περιγράφουν τον κόσμο μέσα από τη δική τους σκοπιά.

Συντονιστής της εκδήλωσης ο Λεωνίδας Σκερλετόπουλος, πήρε πρώτος τον λόγο. Μίλησε για το «MindSpark», την ιδέα, το περιεχόμενο και τους στόχους. Με μια σύντομη παρουσίαση στους καλεσμένους ομιλητές μάς έδωσε γρήγορα την ευκαιρία να τους υποδεχτούμε και να ακούσουμε τις ιστορίες τους.

«Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή να είσαι Έλληνας»

Πρώτα ακούσαμε τον Peter Economides. Γεννήθηκε στη νότια Αφρική. Ο παππούς του ήταν Έλληνας επιχειρηματίας. Ο Peter βέβαια είχε άλλες βλέψεις. Πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε μέχρι την Apple. Επικεφαλής branding και συνεργάτης του Steve Jobs, του ανθρώπου που πήρε μια εταιρία από τα πρόθυρα της χρεωκοπίας και την έκανε κορυφαία στον κόσμο, γιατί πίστευε πως «τα αρκετά ποτέ δεν είναι αρκετά».

Ο Peter προσγειωμένος. Χιουμορίστας, ταπεινός, νοσταλγός της πατρίδας του. «Δεν ξέρω καλά Ελληνικά» μας είπε. «Μια φορά σε μια ταβέρνα παρήγγειλα σαλάτα με παντζούρια». Αυτοσαρκασμός με μπόλικη γεύση Ελλάδας. Γλυκιά. Έτσι μας τη μετέφερε. Δεν ήρθε εδώ για να μας διαφημίσει τα μεγαλεία της Apple. Μόνο το μεγαλείο της ανθρώπινης ευφυΐας. Αυτής που σε κάθε γωνιά του κόσμου ανθεί με τον τρόπο της.

Ο Peter σήμερα ζει στην Ελλάδα. Μέσα από το πολυταξιδεμένο μυαλό του δίνει μια δική του ερμηνεία για το τι έφταιξε και βυθίστηκε η χώρα μας στην κρίση. Να δει ποια είναι η χαμένη ευκαιρία της. Πώς από τη δόξα του παρελθόντος μετέβη στη μιζέρια του παρόντος και βιώνει τον φόβο του μέλλοντος.

«Το brand “Greece” δεν είναι πρόβλημα» εξηγεί ο Peter. Αλλά δεν είναι αρκετή η δόξα του παρελθόντος.  Πρέπει να βρούμε τις ευκαιρίες στον παρόν για να φύγει ο φόβος του μέλλοντος.

Η ατάκα «all time classic» είναι παρωχημένη και μπανάλ. Πρέπει να συνδέσουμε το ένδοξο παρελθόν με τον παρόν, μα και το μέλλον.

«Η πιο συχνή μιζέρια στο παρόν είναι μια φράση» μας είπε «που ακούω συχνά στη χώρα μας: “δεν γίνεται”». Λίγο η έλλειψη αυτοπεποίθησης, λίγο η γραφειοκρατία, λίγο η νοοτροπία μας, που ζυμώθηκε μέσα σε όλο αυτό το κλίμα. Έχεις μια φαεινή, τολμηρή ιδέα, τη μοιράζεσαι με τους γύρω σου και σου λένε: «δεν γίνεται».

Μετά θυμήθηκε αυτά που έγιναν. Τον άθλο του Euro το 2004. Τον Πύρρο Δήμα να παίρνει τα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες και πολλά χρόνια πιο πριν τον Παρθενώνα. Όλοι αυτοί σκέφτηκαν: «γίνεται»!

«Δεν μπορούμε να γίνουμε Γερμανοί» μας είπε «αλλά μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι Έλληνες».

Και επειδή σήμερα περισσότερο παρά ποτέ πρέπει να βρούμε τις ευκαιρίες: «Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή να είσαι Έλληνας».

Internet of things

Ο Tom Katsioulas βρέθηκε μαζί μας μέσω Skype, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Καθόλου ανάρμοστο, αφού γι’ αυτή ήθελε να μας μιλήσει.

Internet of things ή, αλλιώς, πόσο έξυπνα γίνονται τα πράγματα γύρω μας. Πώς; Πολύ απλά, μέσω των αισθητήρων. Άλλωστε οι αισθητήρες είναι που έκαναν τα έμβια όντα έξυπνα και, τέλος, εμάς τους ανθρώπους.

Ο τρολοβίτης πεντακόσιες χιλιάδες χρόνια πριν ήταν, απ’ όσο γνωρίζουμε, το πρώτο είδος που διέθετε αισθητήρα: ένα υποτυπώδες μάτι. Το προνόμιο της αίσθησης έγινε ικανότητα επιβίωσης. Από τότε μέχρι και σήμερα.

Ποια είναι η σημασία της; Μετά την αίσθηση ακολουθεί η αναγνώριση. Μετά το συμπέρασμα η μάθηση και, τέλος, η δράση.

Δεν θα μαθαίναμε τίποτα δίχως τις αισθήσεις μας. Δεν θα κάναμε καμία δράση. Δεν θα ακούγαμε τον Tom και προφανώς δεν θα τον χειροκροτούσαμε.

Το ίδιο σημαντικές είναι οι αισθήσεις για την τεχνολογία. Σήμερα υπάρχουν παντού γύρω μας, από τις συσκευές στην τσέπη μας μέχρι το αυτοκίνητό μας. Τις κάνουν πιο έξυπνες και παίρνουν αποφάσεις για εμάς. Εκτός από τα έξυπνα κινητά, που όλοι μας γνωρίζουμε, σύντομα θα ακούμε για έξυπνα σπίτια, έξυπνες συγκοινωνίες, έξυπνα ξενοδοχεία, έξυπνες πόλεις, έξυπνη γεωργία και έξυπνες κατασκευές.

«Είμαστε οι επιλογές μας!»

O Γιάννης Καλογεράκης, ο θεμελιωτής της ανθρωποκεντρικής εκπαίδευσης στελεχών (www.jmk.gr), δεν ήταν τυχαία στο «MindSpark». «Δεν υπάρχει τύχη!» μας είπε και ο ίδιος κατηγορηματικά. Τι θα πει «έτυχε»; Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αυτό που λέμε «τύχη» είναι μια νοοτροπία. Έμαθα, δούλεψα, προσπάθησα, κοπίασα, τα κατάφερα!

Ο Γιάννης κάνει μια τομή στις πωλήσεις: τις ονομάζει «πωλύσεις», δηλαδή προτείνεις λύσεις, δεν πουλάς απλώς ένα προϊόν. Πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος, όπως έλεγε και ο Πρωταγόρας. Δεν κάνεις πώληση, ανοίγεις μια σχέση.

Σκέψου διαφορετικά. Ο άνθρωπος μπορεί και συχνά θέλει να φτιάχνει τα ίδια πράγματα. Η φύση μάς κάνει διαφορετικούς. Πολλοί έχουν κρατήσει στα χέρια τους κομπολόι, αλλά ένας μόνο σκέφτηκε να κάνει μουσείο κομπολογιού.

Μόνο όσοι ήταν αρκετά τρελοί για να θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο τα κατάφεραν.

Ο κόσμος έχει πράγματι αλλάξει. Η μεγαλύτερη εταιρία εύρεσης ταξί δεν έχει ούτε ένα δικό της αυτοκίνητο ταξί, η μεγαλύτερη εταιρία εύρεσης ξενοδοχείων δεν έχει ούτε ένα δικό της δωμάτιο, μα είναι πρωτοπόροι.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει το κριτήριο επιβίωσης δεν είναι τόσο η γνώση, αλλά η προσαρμοστικότητα.

Ποιοι είμαστε τελικά; Οι γνώσεις μας; Τα πτυχία μας; Η εμφάνισή μας; Οι σκέψεις μας; Είμαστε αυτό που λένε για εμάς οι φίλοι μας ή η μάνα μας; Τίποτα απ’ όλα αυτά. Είμαστε οι επιλογές μας!

Είμαστε αυτά που επιλέξαμε να κάνουμε χτες σήμερα και αυτά που θα κάνουμε αύριο. Και σε καθετί που κάνουμε θέλει φαντασία. Γιατί, όπως έλεγε και ο Αϊνστάιν, η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση.

Κι αν ξεμείνουμε από φαντασία, ο Γιάννης μάς παραπέμπει σε μια απλή παροιμία: «Αν η ζωή σού φαίνεται πικρή, έχει κάτσει η ζάχαρη, ανακάτεψε».

Μετά την ολοκλήρωση του ομιλιών ακολούθησε μια συζήτηση. Στο πάνελ ο Γιάννης Καλογεράκης, ο Peter Economides, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης και ο συνιδρυτής της Πρίσμα Ηλεκτρονικά Πέτρος Σουκουλιάς. Απαντούσαν σε ερωτήσεις του κοινού, που πυροδότησε μια πλούσια συζήτηση.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην οργανωτική επιτροπή: στον Λεωνίδα Σκερλετόπουλο, στον Λουκά Μπαφατάκη και στον Φώτη Λαλίδη, καθώς και στο Επιμελητήριο Έβρου για την πρωτότυπη και διαφωτιστική εκδήλωση, που στόχο έχει να καθιερωθεί και να ανοίξει τους ορίζοντές της πέρα από τα σύνορα της πόλης μας. 


Πηγή: Δελτίο Τύπου